Datum objave: 09. Lipanj 2020

JOŠ JEDAN USPJEŠAN PROJEKT TUŠ -a / Učili kako od ribe u pripremi iskoristiti sve, napravili svoje recepte i u to uključili svoje konobare kao zvijezde

Diana Ferić
Diana Ferić

Turističko-ugostiteljska škola u Šibeniku, u suradnji sa LAGUR- om Galeb iz  Tribunja, provela je zanimljiv projekt usmjeren na održivi razvoj mora i korištenje morskih proizvoda u gastronomiji tako da se otpad svede na nulu ( Zero Waste), a sve će obradovati i to što su izdali i posebnu brošuru sa zanimljivim receptima od ribe i proizvoda iz mora.  Projekt nosi naziv "SEA-Stainability".

Osim Lagur- a Galeb kao nositelja projekta partneri na projektu su bili Oceanografski institut iz Splita i Udruga Argonauta Murter.

U projekt je bilo uključeno oko 75 učenika i 15 nastavnika kroz pet projektnih aktivnosti.

"Puno je toga u sklopu ovog projekta napravljeno. Organizirani su jednodnevni studijski posjeti Ribarskoj luci Tribunj posvećeni temi vezanoj za otpad iz mora te Veletržnici ribe Tribunj, sve kako bi se učenici upoznali s tim da moramo brinuti o održivom razvoj i kod ulova i korištenja ribe. Organizirano je bilo i natjecanje učenika Turističko-ugostiteljske škole Šibenik u ribljoj gastronomiji na temu „Zero wast, studijski posjet uzgajalištu bijele ribe i gastronomskom subjektu na temu održivog ribarstva i gastronomije „Misli globalno, kuhaj lokalno, a naši učenici su bili na studijskom putovanju u Splitu. Cilj nam je da učenici naše škole budu upoznati sa realnim stanjem na tržištu u smislu trendova i time što konkurentniji na tržištu rada te se upravo zbog toga Turističko–ugostiteljska škola uključuje u brojne aktivnosti kako bi podigli kvalitetu obrazovanja odnosno osnažili kompetencija učenika škole", kaže Senka Dodig, ravnateljica Turističko - ugostiteljske škole.

Nositelji projektnih aktivnosti bili su: ravnateljica Senka Dodig i voditeljica projekta Diana Svirčić te nastavnici TUŠ -a Biserka Šmit, Nikola Nimac, Renata Polegubić-Vlaše, Helena Babić, Danijela Mikulandra, Josip Friganović, Dijana Marčić Milikić

Jednako je važno da je tijekom dijela aktivnosti bio je uključen i uspješno prezentiran projekt Konobari kao zvijezde koji ta škola nastavlja sustavno provoditi.

"Projektom se predstavlja program izobrazbe za održivi razvoj za smjerove kuhar, konobar i hotelijersko – turistički tehničar. Svrha ovog projekta je kroz primjere dobre prakse jedne strukovne škole ukazati na mogućnosti obrazovanja učenika za održivi razvoj.

Rezultat ovog projekta je i posebna brošura u kojoj se nalaze recepti koje su, pod vodstvom mentorice Biserke Šmit, osmislili učenici škole primjenjujući stečena znanja iz projekta"; objašnjava Senka Dodig.

Zahvaljujući projektu SEA-Stainability djelatnice Turističko-ugostiteljske škole Šibenik  Biserka Šmit, Sanja Ivanović te Helena Babić  pohađale su stručno modularno usavršavanje za održivi razvoj. gdje je osmišljeno 18 novih projekata u cilju razvoja učeničkih kompetencija nužnih za 21. stoljeće

 

Ovaj EU projekt je sufinanciran kroz Švicarsko- hrvatski program suradnje u ukupnom iznosu od 758.447,63 kn.

Iz kategorije: Vijesti