Datum objave: 19. Lipanj 2020

PONOS NE BLIJEDI / Obilježena 29. obljetnica osnutka te legendarne šibenske postrojbe, mnogi su položili vijence i zapalili svijeće

Diana Ferić
Diana Ferić

Prigodnim programom, polaganjem vijenaca pred Spomenikom poginulim, nestalim i umrlim braniteljima na Baldekinu i svetom misom zadušnicom u kapelici sv. Mihovila u krugu bivše vojarne Bribirski knezovi,  pripadnici 113. brigade Hrvatske vojske obilježili su danas 29. obljetnicu osnutka te legendarne šibenske postrojbe.


Na skupu je pročitana i čestitka koju je svojim suborcima uputio Damir Krstičević, general bojnik u miru.
- Ratni put 113. brigade, uz čast i hrabrost koja je krasila vas pripadnike, čini brigadu jednom od najboljih pričuvnih brigada hrvatske vojske. Uistinu sam ponosan i čast mi je što sam bio zapovjednik 113. brigade HV – stoji, uz ostalo, u Krstičevićevom brzojavu. 


Na skupu pred spomenikom  pročitana su i imena poginulih i smrtno stradalih pripadnika 113. brigade koja su uklesana na spomen ploči u kapelici sv. Mihovila, a nakon odrješenja i molitve koju je predvodio katedralni župnik, don Krešimir Mateša, brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeću. 


Izaslanstvo Grada Šibenika predvodio je gradonačelnik Željko Burić sa svojim zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem. 


Na ratni put brigade i brojne akcije i ratne operacije u kojima je sudjelovala, pak, podsjetio je Jozo Šerić, također jedan od devet zapovjednika šibenske postrojbe koja je ostala na ponos svome Gradu i Županiji. 
Kroz 113. brigadu HV  koju se od osnutka nazivalo 113. šibenskom brigadom, prošlo je osam tisuća pripadnika te 18 tisuća ročnih vojnika u 33 naraštaja. S posebnim pijetetom brigada njeguje sjećanja na 66 svojih poginulih pripadnika.

Iz kategorije: Vijesti