Datum objave: 25. Lipanj 2020

SVEČANOST OTVORENJA NOVOUREĐENE POLJANE / Građani su pozvani, uz poštivanje fizičke distance, a izgleda da dolazi i premijer Plenković

Diana Ferić
Diana Ferić
Još nije priopćen detaljni program svečanosti otvorenja novouređene Poljane i podzemne garaže pod njom koja je najavljena za subotu, 27. lipnja, ali po svemu sudeći na planirane aktivnosti nije utjecala novonastala situacija vezana za posljedice "proboja" koronavirusa na zadarski Adria Tour i polemika oko toga mora li premijer Plenković u samoizolaciju ili ne. Za sada ostaje da premijer dolazi na svečanost u Šibenik.  
 
"Poljana je prostran i dovoljno komotan prostor koji omogućava održavanje distance, a vjerujemo da će se građani pridržavati propisanih epidemioloških uputa. Na ulaznim punktovima glavnog gradskog trga bit će postavljeni i dezinficijensi namijenjeni posjetiteljima", priopćili su iz Ureda gradonačelnika na naš upit kakve će mjere zaštite biti propisane i hoće li građani uopće biti pozvani na taj skup. 
 
 
 Doznajemo i da je program otvorenja glavnog gradskog trga i podzemne garaže Poljana u potpunosti je  povjeren domaćim kulturnim snagama. Koordinaciju programa i izvođača preuzela je JU Tvrđava kulture Šibenik, a sadržajno je program zamišljen kao spoj šibenske povijesti i budućnosti. 
 
"Od izvođača izdvojit ćemo Šibensko pjevačko društvo Kolo i Šibensku narodnu glazbu, plesni teatar  „Sjene“ te dječji zbor „Zdravo maleni“, a sve će dodatno upotpuniti spektakularni vatromet.  Svoj obol dat će i kulturne ustanove Muzej grada Šibenika i Hrvatsko narodnog kazalište u Šibeniku", kažu u Uredu gradonačelnika.
 
Poznato je i da je Poljana prije nekoliko dana prošla tehnički pregled:" Prošao je tehnički pregled. Bilo je par zamjerki: predati originalnu i uvezanu dokumentaciju, mrežica da u trafostanicu ne ulaze životinjice, vatrootporni spoj između jednog zida i stakla te završiti rubne detalje oko kamena", kazao nam je Danijel Mileta, dogradonačelnik Grada Šibenika.
Inače, dovršenje  uređenja tog središnjeg gradskog trga nije puno promijenilo dojmove i mišljenja Šibenčana - jedan dio i dalje smatra da je novi izgled Poljane neprimjeren i da je taj prostor devastiran, a drugi se dive svemu što je napravljeno i izražavaju zadovoljstvo novim, modernim izgledom Poljane.
 
 
"Tribine koje su izgrađene zapravo su nastavak šibenskog kazalište jer će se na njima, na otvorenom događati različiti kulturni programi. Ove moderne nadstrešnice koje svojim izgledom prate izgled šibenske knjižnice svojevrsno su priznanje arhitekti Ivanu Vitiću koji je projektirao tu zgradu. Na Poljani će biti i vodeni sat koji će simbolizirati ono što je Ante Vitez Šupuk napravio zahvaljujući snazi vode zahvaljujući kojoj je Šibenik prvi u svijetu  dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju", objasnio je Burić. 
Detaljni program svečanosti otvorenja Poljane  treba bi biti objavljen danas.
 

 Grad Šibenik je od Europske unije, iz Kohezijskog fonda  u sklopu šireg projekta pod nazivom  "Integrirana mobilnost na području Grada Šibenika"  dobio bespovratno 50 milijuna kuna za uređenje Poljane i podzemne garaže.

U gradskoj upravi kažu da je  izgradnja podzemne garaže prvenstveno u funkciji revitalizacije povijesne jezgre jer se povećao broj  parkirnih mjesta na kojima će parkiranje po satu prosječno stajati oko 6 kuna ,a stanavnici tog dijela grada imat će besplatni parking od 22 sata do 7 sati. 
FOTO: Danijel Ferić
 
Iz kategorije: Vijesti