Datum objave: 15. Kolovoz 2020

BISKUP ROGIĆ NA PROSLAVI VELIKE GOSPE : Čovjeka današnjice unesrećuju i mnogi drugi virusi koji nameću svoju sliku nesreće i besmisla.

Diana Ferić
Diana Ferić

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Veliku Gospu, u subotu 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Slavlje je započelo molitvom i posvetom Šibenske biskupije pred  čudotvornom Gospinom slikom, javlja IKA.

„Utječemo se pod obranu Tvoju, sveta Bogorodice – Gospe od Vrpolja. Utječemo se Tebi već stotinama ljeta naše Šibenske biskupije. Tebe Majko Božja, častimo u svim našim crkvama. Tvojoj zaštiti povjeravamo svaku našu župnu zajednicu i svaku kršćansku obitelj, naš narod i Domovinu, čitavi svijet. Tebe zazivamo Kraljice obitelji u svim burama i olujama koje se nadvijaju nad majčinstvo i očinstvo današnjih obitelji. Sačuvaj nam vjeru i odanost tvome Sinu Isusu Kristu. Daj da se tvoja predanost, tvoja riječ: Evo službenice Božje preslika i održava u život svakog kršćanina. Tebi vapimo Gospe od okova, svojim zagovorom raskini okove svakog zla, straha, nevjere, ovisnosti, sebičnosti, zabluda, svakog grijeha i podari nam da živimo u slobodi djece Božje koja se životu raduju, rade i ljube jedni druge – za život vječni! Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi Djevice slavna i blagoslovljena“, molio je biskup Rogić pred Gospinom slikom.

U homiliji je istaknuo kako je Marija majka koja nas spaja. „Spaja nas danas u divno zajedništvo ljubav nebeske Majke koja grli svu svoju djecu koja se njoj u pomoć utječu. Spaja nas danas naša pobožnost prema Kraljici neba, Uznesenoj na nebo, i čini od nas svih jednu obitelj, Kristovih vjernika po Marijinim svetištima, ovdje u Vrpolju i diljem Domovine i svijeta“.

Biskup Rogić kazao je kako se svijet pribojava koronavirusa. Naglasio je kako čovjeka današnjice unesrećuju i mnogi drugi virusi koji nameću svoju sliku nesreće i besmisla. „Pretoči se to onda u naše živote, naše mane i slabosti. Nered i nesklad među ljudima, u obitelji, u čovjekovu srcu koje traži mira i spokoja na krive načine, u prolaznoj zemaljskoj sreći: imetku, drogi, užitku, nekom ludom zaboravu svega oko sebe“.

„Braćo i sestre, pronađimo i mi, u molitvi Gospi od Vrpolja, danas na njezinu svetkovinu, ovdje u zajedničkoj molitvi, u susretu s njezinim Sinom, tu životnu snagu vjere koja se u ruke Božje predaje – poput Marije. Uzmimo ju za trajnu učiteljicu života, za izvor nove nade da Bog upravlja i našim životima, i ovim trenutkom povijesti. U svakom trenutku svoga života od Marije možemo učiti, njezinu se zagovoru preporučiti, pod njezine skute skloniti. U svim svojim životnim ulogama i zvanjima: i liječnik i radnik, i ribar i težak, i profesor i ugostitelj, i službenik i poduzetnik; I kao otac i kao majka, kao djed ili baka, kao sin i kao kći; I kao prijatelj, susjed, poznanik ili suradnik. Svatko u svom pozivu i ulozi neka pronađe one Marijine kreposti vjere po kojima će to što jest u svome životu Bogu vjerovati, pošteno i radosno svoju ulogu ispuniti i s vjerom prema Nebu kročiti”, kazao je biskup Rogić“. 

Kraljice obitelji, vrati mir i životni polet našim kršćanskim obiteljima, da obraćajući se Tebi ustrajnom i redovitom molitvom postanu izvorište novog života. Neka se iz dječjeg plača i smijeha rađa nova budućnost. Tvojim zagovorom, Kraljice obitelji, nadahni nova duhovna zvanja, ohrabri mlade i daj im jasnoću pravih vrijednosti. Po ustrajnoj molitvi učvrsti nam dobre odluke i tebi prinesene zavjete, ojačaj nam vjeru i pouzdanje u Krista Spasitelja da i mi s njime pobijedimo svako zlo i nevolju. Ti si Marijo na nebo uznesena, od Boga nagrađena i proslavljena, daj da i nama to bude cilj – doći Bogu zauvijek, zaključio je homiliju šibenski biskup.

Na kraju slavlja župnik i upravitelj svetišta u Vrpolju don Ante Omazić zahvalio je svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja Velike Gospe i dana oko same svetkovine. Pjevanje je predvodio prigodni kvintet Gospe od Vrpolja, prenosi IKA.

FOTO: Agencija IKA

 

Iz kategorije: Vijesti