Datum objave: 21. Rujan 2020

KRIŽ SE OPET IMA RAZLOGA ZVATI KRIŽ / Postavljen križ pokraj Spomenika braniteljima po uzoru na podignut nakon pobjede Šibenčana nad Osmanlijama

Diana Ferić
Diana Ferić

Na inicijativu braniteljskih udruga, a u sklopu obilježavanja 29. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, na Baldekinu je postavljen Spomen križ poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Križ i postolje s natpisom „Vi ste šibenska stina“ izradila je tvrtka Kamen Knin d.o.o., a postavljen je uz postojeće Spomen obilježje smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Vrijednost ugovornih radova iznosi 148.700, 00 kuna.


„S posebnim ponosom i zadovoljstvom Grad Šibenik je realizirao dugogodišnju želju braniteljskih udruga. Ovaj križ simbolizira veliku šibensku pobjedu nad srpskim agresorom u rujnu 1991. godine i bdije nad imenima svih stradalih šibenskih branitelja koji su položili svoje živote časno braneći svoju Domovinu.Također, nekoć je na Baldekinu i postojao križ koji je podignut u znak sjećanja na pobjedu Šibenčana nad osmanskom vojskom u rujnu 1647. g. Uklonjen je nakon Drugog svjetskog rata, no za taj dio grada u narodu se zadržao naziv Križ. “ kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

Križ će biti blagoslovljen u utorak, 22. rujna 2020., tijekom središnje komemoracije u sklopu obilježavanja Spomendana Rujanskog rata. Blagoslovit će ga vojni kapelan don Darko Poljak.

Iz kategorije: Vijesti