Datum objave: 21. Listopad 2020

Vijećnici Čolar, Radić i Žeželj uputili otvorenim pismom traže od župana Pauku da studentima omogući besplatan prijevoz vlakom kao što su to već učinile druge hrvatske županije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vijećnici u Skupštini Šibensko-kninske županije Tomislav Čolak, Zvonko Radić i Stevo Žeželj uputili su otvoreno pismo šibensko-kninskom županu Goranu Pauku sa zahtjevom da studentima iz Šibensko - kninske županije koji studiraju u Splitu i Zagrebu osigura besplatan prijevoz vlakom kao to su to ve za svoje studente učinile neke hrvatske županije. U otvorenom pismu Čolak, Radić i Žeželj kažu:

Poštovani gospodine župane,

obraćamo Vam se potaknuti najnovijim podacima o broju nezaposlenih osoba na području naše županije. Trenutni broj nezaposlenih osoba na području naše županije je 4437 osoba koje traže posao, od čega je  samo 7 posto nezaposlenih sa visokom stručnom spremom. Istodobno na Zavodu za zapošljavanje najviše se traže baš osobe sa završenom visokom stručnom spremom, profesori, nastavnici, informatičari, stručnjaci tehničkih znanosti. Veliki broj mladih sa područja naše županije studira na fakultetima u Zagrebu i Splitu, gradovima do kojih postoje redovne željezničke linije sa područja naše županije.
Veliki broj županija u Republici Hrvatskoj potaknut brigom za svoje studente koji studiraju izvan županije i u namjeri da im financijski olakšaju studiranje potpisao je ugovore o sufinanciranju sa Upravom HŽ putničkog prijevoza u omjeru 50 : 50 posto, tako  da su omogućili svojim studentima besplatan prijevoz od kuće do fakulteta gdje studiraju. Ugovore sa Upravom HŽ putnički prijevoz potpisale su: Brodsko-posavska , Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska, Splitsko-dalmatinska, Sisačko-moslavačka,  Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija.

Ovim putem pozivamo Vas gospodine župane da što hitnije potpišete sa Upravom HŽ putnički prijevoz ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata  s prebivalištem na području Šibensko-kninske županije kojim će se redovnim studentima omogućiti neograničen broj besplatnih pojedinačnih putovanja vlakovima do bilo kojeg mjesta studiranja u Republici Hrvatskoj.

Uvjereni smo kako ćemo takvim primjerom pokazati kako naša županija skrbi o svojim studentima  i kako će studenti steći naviku da češće dolaze kući, te da će onda tu i ostati i pronaći radno mjesto.

Trenutna situacija na Zavodu za zapošljavanje pokazuje kako su ovoj županiji promptno potrebni visokoobrazovani stručnjaci kojih nedostaje, a bez njih je nezamisliv daljnji razvoj županije. Uvjereni smo kako ćemo besplatnim prijevozom naših studenata potaknuti naše studente nakon završetka studija na ostanak i zapošljavanje u našoj županiji.

Gospodine župane, odmah pristupite potpisivanju ugovora sa Upravom HŽ putnički prijevoz, iskoristite sredstva proračunske pričuve do rebalansa ili novog proračuna gdje će biti stavka za sufinanciranje javnog prijevoza za redovne studente.

Uvjereni smo kako ni jedan vijećnik županijske skupštine neće biti protiv toga. Ako smatrate da županija nema dovoljno novčanih sredstava za sufinanciranje javnog prijevoza ( mi smo uvjereni da ima ) organizirajte sastanak sa gradonačelnicima gradova i načelnicima općina naše županije i zatražite njihovo participiranje u troškovima sufinanciranja javnog prijevoza. Uvjereni smo kako Vas neće odbiti.

Gospodine župane, nova akademska godina je počela. Uvjereni smo kako će naši studenti znati cijeniti tu gestu županije, za njihovo i naše dobro.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3