Datum objave: 26. Listopad 2020

PROSVJED / Ogorčeni građanin Vukorepa darovao gradonačelniku Buriću bager - igračku sa željom da u toplini svoga doma ostvari sve svoje dječačke snove

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ogorčeni građanin Šibenika Tomislav Vukorepa održao je danas svoj 3. javni prosvjed na kojem je iz perspektive građanina i Šibenčanina progovorio o aktualnom Projektu Batižele, to jest planu izgradnje na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura. On se, govoreći o Projektu Batižele, javno i glasno zapitao:
– Alo ljudi! Ima li pilota u avionu?
A potom je gradonačelniku Šibenika Željku Buriću poklonio plastićni bager s porukom da mu posluži da u toplini svoga doma ostvari sve svoje dječačke snove.
Na trećem prosvjedu protiv, kako kaže nepravde, laži, manipulacija i zatiranja identiteta Šibenika, Tomislav Vukorepa je kazao:

Današnji protest, pod nazivom„Batižele, nebrušeni dijamant, šibenska princeza“, ide u „hitnu proceduru“ protestiranja iz razloga što se građanima  grada Šibenika opet sprema dobro upakirana priča za zamazivanje istine.  Prije par dana je bilo vijeće grada Šibenika  i na tom vijeću je prezentiran mega projekt svih mega projekata u gradu Šibeniku. Riječ je o velikim planovima za Batižele. Probajmo sagledati kako stvari stoje. Dakle, negdje na nekom mjestu, u neko vrijeme, na neki način su se susreli gradsko rukovodstvo, privatna firma i banka. Oni su se susreli a mi obični građani ne znamo ni gdje ni kad ni kako su se susreli, ni šta su dogovorili, ni koliko su dogovorili, ni zašto  su sve dogovorili što su dogovorili. Uglavnom sastanak je bio, sastanak je završio i sada ide priča za napaćeno stanovništvo grada Šibenika gdje im treba objasniti da je projekt Batižele „nebesko ukazanje“ koje će stanovnike grada izvesti iz ove tuge i jada u kojem se sada nalazimo i omogućiti sve ljepote ovog svijeta. Ne mogu da se ne zapitam, kako smo uopće došli do tuge i jada u kojem se trenutno nalazimo. Kako smo došli u situaciju da tražimo spasonosnu formulu ili samo čudo koje će nas spasiti?
Uglavnom priča koju pričaju tri aktera (grad, banka i izvođač) počinje s puno oduševljenja u najmanju ruku postajemo novi Monte Carlo. Kad smo kod Monte Carla moramo se  podsjetitii gradonačelnikove izjave od 28.11.2019. koja glasi:u Konjevratima se planira izgradnja zone adrenalinskog sporta, uključujući i stazu za utrke Formule 1.

Gospodine gradonačelniče, ide to vas, ide.
Uglavnom, da se vratimo na Batižele i sjednicu vijeća. Govornik za govornikom su se međusobno nadmetali u epitetima, opisima i veličanjima projekta koji su oni osmislili da građane grada Šibenika  uvjere da je to što oni planiraju važnije i od same stare gradske jezgre jer, čitam naslov na portalu: Batižele će postati novo gradsko središte.

I tako smo došli da staro gradsko središte nama  više nije potrebno

Gospodo iz gradske uprave, moram vas podsjetiti da ste staro gradsko središte tj. staru gradsku jezgru pretvorili u grad duhova ili bolje reći u apartmansko naselje. Sa svojom politikom istjerali ste iz stare gradske jezgre stanovnike, a i danas se svojski trudite da nikome ne padne napamet da se vrati živjeti u staru gradsku jezgru. Prodajete nam priče da u starom gradu nema komfora za moderni život. Naravno, pa vi ste ga izbacili. Parking 10 kn/sat, prometni redari vrebaju kao strvinari, prometni redari čak proganjaju kamione od dostave i tjeraju ih da na debilozne načine dostavljanja robe,  javni gradski prijevoz skoro da ne postoji, trgovine umjesto da ih stimulirate vi im naplaćujete spomeničke rente itd. Uglavnom katastrofa. Sada kad ste istjerali stanovnike iz starog grada prodajete novu priču i idete graditi grad pokraj grada.
Da se vratimo na sjednicu vijeća.
I tako dok se mijenjaju govornik za govornikom došao je i red da i predstavnik banke kaže dvi, tri riči. Na prvu sam ostao bez teksta kad sam pročitao ovo: citiram govor predstavnika banke.

Ovo nije projekt za tržište. Ovo je projekt za Šibenčane. Za vas, vaše obitelji, vašu djecu, vaše žene. Mi ovom gradu ovim projektom želimo omogućiti najbolju kvalitetu života i to ne zato što ćemo mi dobiti nešto od toga, nego da vi dobijete nešto od toga. Ovo nije kraj priče, ovo je tek početak puta koja će biti uzbudljiv. Ovo će biti nevjerojatan projekt. Ohrabrujem vas da ga ne blokirate, to bi onemogućilo da imate proizvod koji nitko drugi u Hrvatskoj nema. Nemojte se izgubiti u detaljima, gledajte širu sliku – poručila je predstavnica banke.
Alooooo ljudi ???

En ten tini…
Iju, iju, ijuju…
Navr brda vrba mrda.
Ko tu koga….?
Ima li pilota u avionu?

Provjeravam pet puta i jeste stvarno je to izjavila predstavnica banke, naravno strane banke jer samo takve postoje u hrvata.
Da se podsjetimo da te iste banke upravo naplaćuju 400 000 ovrha, deložiraju starce po Hrvatskoj i prodaju dugovanja agencijama za utjerivanje duga. Da ponovim refren. Bankarica kaže:

Ovo nije projekt za tržište. Ovo je projekt za Šibenčane. Za vas, vaše obitelji, vašu djecu, vaše žene. Mi ovom gradu ovim projektom želimo omogućiti najbolju kvalitetu života i to ne zato što ćemo mi dobiti nešto od toga, nego da vi dobijete nešto od toga. Ovo nije kraj priče, ovo je tek početak puta koja će biti uzbudljiv. Ovo će biti nevjerojatan projekt. Ohrabrujem vas da ga ne blokirate, to bi onemogućilo da imate proizvod koji nitko drugi u Hrvatskoj nema. Nemojte se izgubiti u detaljima, gledajte širu sliku.
Opet mi dođe da kažem ALOOOO!!!

Gospođo draga, pa vi ste predstavnik banke.
Svaka banka, pa tako i Europska banka za obnovu i razvoj je odgovorna samo svojim vlasnicima i rade isključivo što vlasnici te banke odluče. Banka ima samo jedan cilj, a to je profit. Svjedoci smo da banke u Hrvatskoj ostvaruju enormne zarade, a s druge strane hrvatski građani su postali žrtve dužničkog ropstva ili u prijevodu rade isključivo da podmire dugovanja prema bankama. Europska banka za obnovu i razvoj, MMF, Svjetska banka, Privatni investitori, EU i sve ostale strane institucije ne postoje kako bi rješavali probleme Republike Hrvatske, Grada Šibenika i svih njezinih ugroženih slojeva stanovništva; što god radili u Hrvatskoj, tu su u prvom redu kako bi donosili korist nekome izvan Hrvatske.

Status stranih banaka u Hrvatskoj je nevjerojatan. Te banke u Hrvatskoj su zaštićene kao Velebitski vuk i medvjed. Naišao sam na jedan članak u kojem piše:

Europska banka za obnovu i razvoj se poziva na imunitet svojih zaposlenika pred institucijama Republike Hrvatske, te poziva USKOK da se o tom imunitetu raspita kod hrvatskog ministarstva financija.

Taj naslov možemo pročitati vezano za aferu s nabavkom autobusa u Velikoj Gorici. I kad sagledamo cijelu ovu temu oko banaka postaje nam jasno da smo mi za strane banke samo obične ovce za šišanje.

Vratimo se na sjednicu gradskog vijeća. Dakle. Prezentacija ide dalje i dođe vrijeme da Gradonačelnik Burić  u svom prepoznatljivom stilu kaže koju motivirajuću riječ. Slijedi izjava gdje on duboko ganut i pun čežnje kaže:
Nadam se da ću doživjeti prvi bager i reći 'za mene je projekt završen.
Ma ljudi, je li to moguće? Rekao bi Mladen Delić.

Ma jeli moguće da gradonačelnik misli samo na bager?

Čvarga je odselio u Opatiju, a gradonačelnik o bageru.
Vjeko s obitelji je uteka u Njemačku, a gradonačelnik o bageru.
U poduzetničkoj zoni Podi promaja, a gradonačelnik o bageru.
U staroj gradskoj jezgri  90% zatvorenih poslovnih prostora, a  gradonačelnik o bageru.

Gospodine gradonačelniče, evo kupio sam vam bager pa si lijepo u toplini doma svoga ostvarite sve svoje dječačke snove.

Hajdemo vidjeti što dobiva prosječan građanin grada Šibenika s Projektom Batiželekoji je predstavljen na gradskom vijeću.

Navedeno je da će se graditi 1100 apartmana u sklopu projekta.

Gospođa iz banke kaže da je ovo projekt za građane grada Šibenika. A ja postavljam pitanje. Koliko će apartmana u tom naselju kupiti Šibenčani? Računajte da će apartmani biti po Europskim cijenama i Britanskim standardima. Kad malo bolje razmislimo neće ga kupiti nitko. Dakle,  dovodimo 1100 apartmana koji će biti  direktna konkurencija našim šibenskim turističkim kapacitetima.  Da pojasnim. Bit će turista, ali neće biti para. Osim apartmana tu se još spominju i hoteli s nekih 500 soba. Da zbrojimo. Još više turista u tuđim kapacitetima još manje para u džepovima građana grada Šibenika.
Idemo dalje. Spominju se trgovine, zdravstvene/wellness ustanove itd. itd.
Spominju se stambene četvrti .
Sve to po mjeri Britanskog i Europskog standarda.

Koliko Šibenčana vidi korist za građane Šibenika? Koliko Šibenčana će imati para da kupi takvu nekretninu ili samo da popije kavu u tim luksuznim centrima. Da vas podsjetim. Kava u Solarisu je 25 kuna.

Šibenčani su izbačeni iz Solarisa, bit će izbačeni i iz Batižela, naravno kao gosti. Netko će reći da će biti otvorena nova radna mjesta. Naravno, ako ćeš raditi po njihovim uvjetima i samo sezonski. Ako ne, bit će kao u Solarisu. Više od pola je uvozna radna snaga. Dragi sugrađani Britanska firma i Europska Banka ništa ne grade i ne rade iz ljubavi prema građanima. To su dvije ogromne institucije koje jedu gradove za doručak, a Šibenik im može biti samo slatkiš uz kavu. Kad sagledamo cijelu situaciju moramo se sada ovdje na ovom mjestu zapitati:
Želimo li sebe nazivati Šibenčanima?
Želimo li da naša djeca ostanu raditi i živjeti u Šibeniku?
Želimo li sačuvati svoj identitet?
Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan. Ako želimo sačuvati svoj identitet, ako se želimo nazivati Šibenčanima, ako želimo živjeti u Šibeniku  i od Šibenika, pod hitno moramo prestati s  uništavanjem Šibenskih interesa. Veliki dio djedovine smo prokockali i prokurvali (TLM, Remont, Solaris, Mandalina, mnoge kuće u staroj jezgri grada itd.) . Sve je to otišlo i nema povratka. , Onog trena kad prodamo najvrijednije dijelove grada mi postajemo gosti ili sluge u svom rodnom gradu.A na kraju priče nećemo imati novaca ni za popiti kavu u gradu u kojem smo se rodili. Dobro razmislimo kako gospodarimo s djedovinom i šta da učinimo s Batiželama.

Iz kategorije: Vijesti