Datum objave: 11. Studeni 2020

PROSLAVA BLAGDANA SV. NIKOLE TAVELIĆA / kardinal Josip Bozanić predvodit će slavlje zaključenja jubilejske godine i blagdana sv. Nikole Tavelića zaštitnika hrvatskog naroda

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svetog nikolu Tavelića proslaviti ćemo u subotu 14. studenog. Tim povodom poruku vjernicima uputio je rektor nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić:
– Poštovani štovatelji prvog kanoniziranog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, u ovim neizvjesnim vremenima, pouzdajući se u providnost Božju, ovim najavljujemo ovogodišnju svečevu proslavu u subotu, 14. studenoga. Raduje nas, što je svoj dolazak potvrdio uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački koji će predvoditi središnje euharistijsko slavlje s početkom u 10.30 sati. Slavlje će se uz pridržavanje epidemioloških mjera najvjerojatnije održati na trgu uz svetište. Na kraju svete mise, domaći biskup Tomislav Rogić zaključit će Jubilejsku godinu sv. Nikole Tavelića. Istoga dana, u svetištu mise će se slaviti u 8 i 18 sati.

NIKOLA TAVELIĆ ( Šibenik, oko 1340. - Jeruzalem, 1391. ) - prvi Hrvat proglašen svecem. Otišao je 1377. godine u Palestinu s grupom franjevaca koji su imali zadaću obnoviti franjevačku misiju u Jeruzalemu. 11. studenog 1391. Nikola i još četvorica franjevaca trebali su u Omerovoj džamiji u Jeruzalemu pročitati proglas kojim se muslimane poziva da prihvate vjeru Isusovu. Zbog tog čina Nikola i franjevici pogubljeni su 14. studenog 1391. godine, a njihova su tijela bačena na lomaču. Prema legendi tijela im nisu sagorjela ni nakon tri pokušaja spaljivanja. Štovanje Nikole Tavelića počelo je u narodu odmah nakon njegove smrti. Proglašen je blaženim 1880. godine. Od 1890. dozvoljeno je služenje mise u čast Nikole Taveliaa. Papa Pio XII primio je molbu za kanonizaciju blaženika Nikole Tavelića i on je 1970. godine proglašen svecem u bazilici sv. Petra u Rimu.
Sv. Nikolu Tavelića se prikazuje s dugom sijedom bradom, u franjevačkom odijelu. Po tijelu i na čelu su ožiljci od mučenja. Obično je na slici na lomači ili pokraj lomače. Nekad ga se prikazuje s raspelom u ruci, a najčešće je to slučaj kad ga se prikazuje kao propovjednika. Štuje ga se kao zaštitnika hrvatskog naroda.

Iz kategorije: Vijesti