Datum objave: 01. Prosinac 2020

KORONA / Nemaš masku - nemaš ni 500 kuna. Prekršitelje epidemioloških mjera prema novim odredbama Zakona nadzirat će i na licu mjesta kažnjavati policija i inspektori.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se predlaže uvođenje novčanih kazni za kršenje epidemioloških mjera. Točnije rečeno Vlada smatra neophodnim propisati nove sigurnosne mjere - obvezu pravilnog nošenja maski za lice ili medicinskih maski, zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja. U obrazloženju tih dopuna ističe se kako dosadašnji tijek epidemije bolesti COVID-19 ukazuje neophodnost uvođenja novih mjera pa i sankcija u cilju smanjenja mogućeg rizika prijenosa virusa.
Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

Osim toga predlaže se i uvođenje novčanih kazni za nepridržavanje epidemioloških mjera:


- Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10 000 kuna.

- Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera. Ista kazna odnosi se i na one koji masku ne nose pravilno.

- Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10 000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona. Podsjetimo, novim mjerama privatna okupljanja ograničena su na najviše deset osoba.

Prema predloženim odredbama o naplati prekršajne prekršaju kaznu može na licu mjesta naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Iz kategorije: Vijesti