Datum objave: 10. Veljača 2021

AKTUALAC GRADSKOG VIJEĆA / Je li gradonačelnik Burić Grk i je li doveo Grad pred bankrot, što su Šibenčani dobili uređenjem tvrđava i podzemne garaže?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ivo Glavaš, vijećnik s Nezavisne liste Stipe Petrine u Gradskom vijeću Grada Šibenik nije ni na današnjem Aktualnom satu štedio gradonačečnika Željka Burića za kojeg je kazao je je zaduživanje sve što zna raditi te ga je upitao je li ga sram ulaziti u utrku za još jedna mandata. Spočitnuo mu je da je dizao velike kredite dok je bio ravnatelj šibenske bolnice i ostavio drugima da vraćaju 110 milijuna kuna s kamatama te da to isto radi s gradskim proračunom koji je zadužen, tvri Glavaš, za jednu trećinu svog realnog iznosa.

"Gradonačelniče, jeste li vi Grk jer upravljate gradom po grčkom modelu. Gdje vi gazite tu trava ne raste, a građanima je to postalo jasno", kazao je Glavaš nazvavši Burića "građaninom opasnih namjera" kojeg će građani pamtiti samo po zaduživanjima. Optužio ga je grad doveo pred bankrot i da zataškava u kakvom se stanju nalaze gradske financije."Iza vas ostaje bazen u podzemnoj garaži na Poljani, prodali ste NK Šibenik, a sada i Obonjan za koji ste kazali da je sve riješeno, odlazi u stečaj.

Nitko mu nije odgovorio, ali gradonačelnik Burić je zato kasnije, odgovarajući na neka druga pitanja,istakonuo kako Glavaš ne zna o čemu govori i kako mora angažirati negog da mu objasni stanje u proračunu Grada Šibenika.

Vijećnik s iste liste Branko Kronja obrušio se na podzemnu garažu i izjave vodećih ljudi grada.

" Meni nije jasno da svaki put prije sjednice krene takva propaganda gradske uprave. Evo za garažu imate gospodina Bulata koji se za televiziju javlja iz garaže i govori nama građanima nešto što meni uopće nije jasno. Da je smanjen promet oko grada i da je smanjen CO2 zbog garaže na Poljani, a garaža prazna. Nije mi jasno da nakon šest mjeseci što je otvorena, garaža stoji prazna, a govori nam se da je ona puna", istaknuo je dodavši kako tu ne samo on nego nitko ništa ne razumije.

Goran Bulat, direktor Gradskok parkinga objasnio je da su se njegove izjave odnosile na turističku sezonu kada je garaža bila puna, a da nitko ne očekuje da podzemna garaža bude puna u izvansezoni.

"Ljeti je bila puna više puta, a ovo je covid vrijeme i ne možemo to usporedit s onim razdobljem prije. Smanjeno je gospodarstvo, smanjen je turizam i garaža sada nije puna i nije smisao da ona bude puna cijelu godinu. Smisao je da bude puna kada je velika gužva", kazao je i pozvao Kronju da dođe kod njega u ured i da će mu objasniti sve što ga zanima.

Kronja je međuti, nezadovoljan tim objašnjenojm, s mjesta stalno dovikivao da za koga je garaža građene nego za Šibenčane koji je i dalje izbjegavaju zbog cijene parkinga i automobile parkiraju u sprednim uličicama.

Poseban pristup prema stanju u Gradu Šibeniku iskazao je HSS -ov vijećnik Milorad Mišković. On je svoj istup počeo pohvalma na račun toga to je u gradu izgrađeno, na račun uređenih tvrđava, nagrade za koju je nominiran projekt Poljana,a onda je promijenio ton:

" Imamo Poljanu, imamo parking, imamo tvrđave i to je dobro. Meni to paše, ali ponekad se pitam što od toga imaju građani. Imamo Poljanu na koju opet ne parkiraju građani. Bit je da Poljana bude puna i zimi, da parking bude 3 kune kao što sam predlagao. Imamo uređene tvrđave na koje gražani više ne mogu doći bez ulaznice. Problem je u tome što se grad uređuje, ali se ne razvija. Grad se razvija kada se povećava broj stanovnika i kada se otvaraju nova radna mjesta. U ljude se ne ulaže ništa. Ako dobijete mandat, morate obećati da ćete prestati s tom betonizacijom i da ćete obećati ljudima da će raditi u Šibeniku i da neće morati odlaziti u Irsku.

Gradonačečnik Burić je na to kazao Burić da je Šibenik izgubio vrlo malo stanovnika. 

" Prema našim podacima, a to će pokazati i novi popis stanovništva, izgubio malo stanovnika. To pokazuju i podaci iz rodilišta. U posljednjih pet godina rađa se više djece. Prošlo je vrijeme kada je država osiguravala radna mjesta. To je završena priča. Za mene je sada najjača demografska mjera zapošljavanje i to zapošljavanje na neodređeno i osiguravanje kvadrata stana što Šibenik jako uspješno radi. Od 2014. do 2018. broj nezaposlenih na području grada Šibenika smanjen je za 34 posto. Dodao je i da se u Torkutu radi 18 tvrtki s 30 zaposlenih,a u Tvrđavi kulture je radno mjesto našlo 35 mladih ljudi.Burić te istaknuo centar Trokut i ustanovu Tvrđavu kulture kao pozitivne primjere osiguravanja radnih mjesta u gradu.

Vijećnika NL Stipe Petrine Rikarda Marenzija zanimalo je hoće li Grad Šibenik ugovoriti s novim vlasnicima HNk Šibenik plaćanje svih režija koje se nisu plaćale do sada te zašto se zapošljava još pet djelatnika u ustanovu "Sportski objekti".

Vijećnik Neven Samardžija upozorio je na to da borov prelac uništava šumu na Tanaji te ga je zanimalo  tko tim područjme upravlja,a gradonačelnik mu je kazao da Grad s tim nema ništa i da su šume ili u privatnom ili u vlasništvu Hrvatskih šuma,a li se složio da treba nešto poduzeti i to na cijelom području Grada Šibenika. Samardžija, koji nije podupirao uvođenje videonadzora u Gradu Šibeniku danas je kazao da mu je ipak drago jer će se "moći pratiti šetaju li gradski sužbenici za radnog vremena po gradu kao što su to radili do sada.

Vijećnik Dalibor Perak postavio je pitanje o kontjnerima za odlaganje stare odjeće,a zanimalo ga je i u čijem interesu Grad Šibenik ulaže dva milijuna kuna u uređenje postojeće ceste kod crkvice sveta Mara kada imao prioritetnijih zahvata, a Danijel Mileta mu je odgovorio da je Grad na dobitku što u tome surađuje s tvrtkom Sarađen koja je na toj lokaciji izgradila stanove za prodaju. Perak se ipak nije s tim složio. 

Iz kategorije: Vijesti