Datum objave: 17. Ožujak 2021

IN MEMORIAM / Umro je Šibenčanin Tomislav Kužina, dr. med., spec radiologije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na Onkologiji KBC Zagreb 7. ožujka 2021. preminuo je Šibenčanin dr. med. Tomislav Kužina. Kako i pjesma kaže: Rasulo se svud po svitu, to šibensko staro sime. Tomislav, rođen 27. siječnja 1950., iz svoga Šibenika krenuo je nakon mature u 13 stoljeća star talijanski grad  Ferraru u kojem upisuje studij medicine. Stanujući u crkvenoj ustanovi Kuća dobrih dječaka, ostaje dobar čovjek, a od 22. srpnja 1976. s diplomom ugledng Medicinskog fakulteta postaje dobar liječnik. Dobri temelji za zvanje koje je stekao udareni su u glasovitoj šibenskoj Gimnaziji koja je iznjedrila ugledne intelektualce na svim područjima. Pohađao je i Glazbenu školu u kojoj je violina bila njegov instrument. Ljubav prema  glazbi iskazivao je klapskim pjevanjem, a najviše vremena za takva druženja imao je  za vrijeme ljetnih dolazaka u svoj Šibenik. Nakon završenog studija, u Šibeniku upoznaje buduću suprugu Branku. Iz tog se braka rađaju sinovi Luka i Lovro. Ivanić-Grad postao je Tomislavova nova sredina, tamošnji  Dom zdravlja njegova radna luka, a ambulanta u Graberju Ivanićkom mjesto prvog liječničkog iskustva. Neko je vrijeme bio i liječnikom Hitne službe.

Na zagrebačkom Rebru specijalizira radiologiju, a specijalist iz toga područja postaje dva dana nakon svoga rođendana 1986. Talijanski student, premda je mogao, nikada se nije zanosio radom izvan svoje domovine. Bio je to i izraz domoljublja koji je, kao i njegova dva brata, Branko i Neno, usvojio  od svojih pokojnih roditelja.

15. veljače 1995. odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata s potpisom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Biti liječnik znači biti zauzet za čovjeka željnog točne dijagnoze i pomoći radi izlječenja. U tom su smislu protjecale godine rada u ivanićgradskom Domu zdravlja. 15. studenoga 2004. imenovan je voditeljem Ispostave Ivanić-Grad Doma zdravlja Zagrebačke županije, a uz svoj specijalistički rad tu funkciju obnaša do 28. veljače 2009. U svom je specijalističkom poslu uvijek želio dati više, pa pohađa poslijediplomski tečaj stalnog usavršavanja za mamografiju i poslijediplomski tečaj stalnog usavršavanja iz ultrazvuka dojki. Tako je imenovan i voditeljem službe specijalističke konzilijarne zdravstvene zaštite. Liječnik, specijalist,  tijekom dugogodišnjeg rada izvršio je nebrojeno  pregleda, odgovorno analizirajući svako zatečeno stanje. Vidio je toliko toga ružnoga, bolnoga, beznadnoga. U svojoj obitelji i prijateljima znao je reći: „samo da ne obolim od raka na mozgu“. Bolest ne bira. Status, obrazovanje i znanje ne znače ništa.

  1. lipnja prošle godine utemeljeno se posumnjalo da je kod njega riječ o bolesti od koje je strepio. Pokušaji da mu se trajnije pomogne, zbog prirode bolesti, nisu dugoročno uspjeli. Zauzetosti liječnika, vrhunskih stručnjaka u KB Dubrava i u KBC Zagreb na Rebru pridružen je samoprijegor i neizmjerna ljubav i davanje njegove supruge i obitelji.

Tomislav Kužina bio je član jednog od prvih šibenskih pop sastava. Bio je to kvartet "Ekstravagncija" koji se javnosti predstavio 1967. godine na manifestaciji "Mladi pred mikrofonom". Uz Tomislava čanovi "Ekstravagancije" bili su Zoran Košuljandić, budući gitarist i pjevač rock bend "Polaris", Neven Belamarić koji će se proslaviti kao operni pjevač) i Radoslav Koštan, koji će četiri godine kasnije zapjevati u klapi "Šibenik".

Iz kategorije: Vijesti