Datum objave: 22. Ožujak 2021

KORONA & ŠTEDNJA / Hrvati u godini korone, epidemioloških mjera i kolapsa turizma uštedjeli više nego ikada - čak 12,8 milijardi kuna

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvati su 2020. godine koje jedva da je bilo zbog pandemije korone, epidemioloških mjera, restrikcije putovanja, usporavanja gospodarstva i kolapsa turizma, štedjeli više i bolje nego ikada. Prema aktualnim statističkim podacima građani Hrvatske tijekom 2020. godine uštedjeli su 12,8 milijardi kuna ( 12 800 000 000 kn). To je gotovo 25 posto više nego što su uštedjeli 2019. (9 milijardi kuna) i 2018. godine (8,2 milijarde kuna)  koje su bile gospodarski te posebno turistički vrlo uspješne. Trend rasta štednje nastavlja se i 2021. godine. Samo u siječnju ove godine građani Hrvatske uštedjeli su dodatnih 1,8 milijardi kuna.

Statističari su izračunali da građani Hrvatske objektivno troše oko 75 posto onoga što zarade odnosno da ne žele, ne mogu ili nemaju na što prošiti 25 posto svojih prihoda. To je u najmanju ruku bizarno u uvijetima pada BDP-a, porsta nezaposlenosti te potpunog zastoja nekih djelatnosti. 

Hrvatska je po štednji u doba korone svojevrsni svjetski fenomen. Naime Britanci računaju da će njihovi građani zbog pandemije potrošiti oko 26 posto svega što su do sada uštedjeli, a  u Njemačkoj se oprezno ocjenjuje da će njihovi građani potrošiti oko pet posto ušteđevine. Slično je i u SAD-u gdje se analitičari hrvaju s drugim fenomenom - naglim rastom prihoda građana unatoč snažnom rastu nezaposlenosti.

Iz kategorije: Vijesti