Datum objave: 07. Travanj 2021

JOŠKO ŠUPE, SDP -ov KANDIDAT ZA ŽUPANA / Da smo u proteklih 25 godina izgradili godišnje po dva kilometra brze ceste Šibenik - Drniš - Knin već bi bila izgrađena

Diana Ferić
Diana Ferić
 Prometno povezivanje u Županiji važan je dio izbornog programa Joška Šupe,  SDP -ovog kandidata za  župana Šibensko - kninske županije pa je to bila tema i prve od pet tematskih konferencija za novinare koje je najavio tijekom ove predizborne kampanje. Iako je Šupe u prvom dijelu konferencije za novinare bio  pozitivno usmjeren i nije prozivao vladajuću županijsku vlast, na kraju se ipak na nju obrušio, odgovarajući na pitanje kako je moguće da se već 25 godina govorio o izgradnji Županijske prometne kičme, brzoj cesti  Šibenik - Drniš - Knin, a još gotovo ništa nije napravljeno. 
 
"Razlog za to je nesposobna i nezainteresirana županijska vlast. da smo svake godine izgradili 2 kilometra te ceste već bi bila izgrađena. Nedopustivo je to što nije još izrađena niti potrebna dokumentacija, a bez toga se ništa ne može. Naša vijećnica u Županijskoj skupštini Anita Jakšić tražila je u nekoliko  navrata da se ta dokumentacija predoči, ali ništa nije dobila. Oni se bave sami sobom,a ne razvojem Županije i potrebama njezinih stanovnika", kazao je Šupe. 
U uvodu presice je o toj temi kazao: "Želio sam javnost upoznati s poražavajućom činjenicom da je gradnja brze ceste Šibenik-Drniš-Knin najavljena još 1996., dakle prije 25 godina. Ta cesta, poput price Feniks, HDZ-u se ukaže i uskrsne pred svake izbore. I kako se brzo ukaže, tako još brže i nestane. Upravo je ta brza cesta ključni projekt u strategiji razvoja Šibensko-kninske županije. Ono što imamo od te brze ceste do danas je - nula! A isto imamo i od razvojne strategije. Zadnja, odnosno jedina strategija razvoja županije postoji za razdoblje do 2020. godine, dakle već godinu dana smo bez strategije, što je poražavajuće. Mislim da ne treba pojašnjavati značaj strategije razvojnih planova  u ovo vrijeme pandemije kada svi itekako očekuju europska sredstva. To je najbolja slika nerada ove županijske vlasti".
 
Šupe obećava besplatni autobusni prijevoz za sve učenike u Županiji kao i za stare i nemoćne. No kako bi lakše dobili potrebnu skrb planiraju uvesti i mobilne zdravstvene  timove koji bi ih obilazili, a za to bi bile zadužene županijske zdravstvene ustanove. 
Jednako kao i ta vertikalna prometnica u Županiji važno je i horizontalno povezivanje središta na obali, a žele izgraditi zaobilaznice za sva turistička mjesta na jadranskoj magistrali. 
"Operativne mjere su one koje ćemo provesti i pokrenuti u prvoj godini mandata i koje će se kontinuirano provoditi. Pod tim mjerama ponajprije mislimo na osiguranje prijevoza za svakoga učenika do škole, zatim prijevoz za starije osobe te osobe koje nemaju vlastiti prijevoz do liječnika i do lijekova. U svemu tome namjeravamo napraviti i korak dalje, tako da ćemo organizirati mobilne liječničke timove za izolirana i slabo povezana mjesta u županiji", istaknuo je Šupe.
Kao primjer razvoja koji donosi kvalitetna i strateški promišljena prometna povezanost, prvi županijski SDP-ovac istaknuo je probijanje tunela i ceste do Dubrave, što je tom kraju donijelo ubrzani razvoj.
Ne zaboravljani niti prometnu povezanost otoka i osiguravanje kvalitetnih brodova, uređenih putničkih čekaonica na otocima te besplatni prijevoz za sve otočane. 
Iz kategorije: Vijesti