Datum objave: 13. Travanj 2021

GRADONAČELNIK BURIĆ O TURSKOM ŠATORU / Tvrđava sveti Ivan je "povijesna interpretacija povijesnih zbivanja" i ne vidim ništa sporno u postavljanju YURT -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Milorad Mišković, vijećnik HSS -a  je pitao je na aktualnom satu, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća je li moguće da će zaista biti utrošeno oko 600 000 kuna javnog novca na uređenje turskog šatora na tvrđavi svetog Ivana u kojem će se promovirati osmanlijska kultura, kultura onih koji su pokušali osvojiti Šibenik i doživjeli poraz.

"Ne mogu shvatiti to da trošimo naš novac na tu prezentaciju umjesto da promičemo i prezentiramo našu kulturu. Nemam ništa ni protiv Turaka ni protiv turske kulture i turskih restorana,a li me smeta da ih promoviramo na tvrđavu na kojoj smo upravo od njih spašavali naš grad. Meni je to isto kao da sada na kninskoj tvrđavi napravimo muzej  koji će govoriti o četničkom pokretu i podignemo spomenik  Draži Mihailoviću", kazao je Milorad Mišković.

Gradonačelnik Burić mu je odgovorio da je tvrđava svetog Ivana "povijesna interpretacija povijesnih zbivanja".

"Na tvrđavi će biti prezentirana priča o Osmanlijama i velebnoj pobjedi Šibenčana u Kandijskom ratu. Naša tvrđava upravo govorio o toj pobjedi i klopci u koju su Osmanlije koje su jurišale na Šibenik iz pravca Drniša upale u takozvanim kliještima odnosno Tanaji. Predviđeni su i sadržaji koji će govoriti i o venecijanskoj kulturi i prezentacija venecijanskih jela  jer Venecija je također sudjelovala u Kandijskim ratovima, a na to nema primjedbi. Ne mogu vjerovati da netko misli da Venecija isto tako nije bila osvajač na ovim prostorima. Da zaključim, tvrđava svetog Ivana bit će edukacijski kampus koji priča povijesnu priču. Taj je sadržaj predviđen još 2014. godine, on je privremenog karaktera i neće biti na Tvrđavi stalno", odgovorio je gradonačelnik Burić.

Prije toga je slično o tim sadržajima na tvrđavi svetog Ivana govorio i Petar Mišura, pročelnik gradskog upravnog odjela za EU fondove i gospodarstvo koji vodi projekt uređenja tvrđave svetog Ivana. 

 

Iz kategorije: Vijesti