Datum objave: 19. Travanj 2021

OVO STE SIGURNO ČEKALI / Grad Šibenik sam nabavlja nove moderne autobuse, a pitanje je tko će od kraja ove godine biti koncesionar gradskih linija

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik nabavlja 11 novih autobusa za održavanje sedam gradskih linija u Šibeniku. To je prvi korak u poboljšanju gradskog autobusnog prijevoza. Kako doznajemo od Danijela Milete, zamjenika šibenskog gradonačelnika ATP - u istječe koncesija krajem godine i pitanje je tko će nakon toga održavati javni gradski prijevoz.

"Raspisat ćemo natječaj za Ugovor o javnim uslugama tzv. PSO ugovor, sukladno EU direktivama. Njime će se definirati sva prava i obveze budućeg operatera javne usluge prijevoza putnika, koji će dobiti na upravljanje i ove suvremene autobus", ističe Mileta. .

Niskopodni autobusi dužine 12 metara omogućiti će lak ulazak osoba s otežanom pokretljivošću, kao i olakšan ulazak osobama u invalidskim kolicima, te će biti u njima biti dostupna mjesta za roditelje s kolicima za djecu. Visoke su razine opremljenosti i norme EURO6, čime će se ostvariti privlačnost njihova korištenja, ali i pozitivan utjecaj na klimu i okoliš, s obzirom da će zamijeniti postojeće autobuse koji trenutno prometuju na tim linijama, a niže su EURO norme.

„Projekt Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu, kroz koji se nabavljaju ovi autobusi, obuhvaća i izradu studijske dokumentacije za unaprjeđenje javnog prijevoza na području grada Šibenika za koju je natječaj u tijeku, a koja će nam pomoći definirati smjer i način razvoja istog. Također uključuje aplikaciju koja će podići informiranosti korisnika i olakšati korištenje različitih usluga iz sektora prometa u Šibeniku. Projektom je predviđena nabava i postavljanje info-opreme za uređenje 17 autobusnih stajališta, a koje je osmislio vrsni šibenski dizajner. Kroz isti projekt smo uvelike platili izgradnju i opremanje same Poljane. Svim navedenim, a novim visokokvalitetnim autobusima direktno, će se značajno podići sigurnost, dostupnost i atraktivnost javnog autobusnog prijevoza u Šibeniku. Sve su ovo konkretni koraci i na njima ne mislimo stati.“, kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Procijenjena vrijednost za nabavu novih autobusa iznosi 24,3 milijuna kuna, od čega će 85 posto financirati iz europskog Kohezijskog fonda i nadležnog Ministarstva.

Iz kategorije: Vijesti