Datum objave: 05. Svibanj 2021

N AGRAĐENA JU NP KRKA / Dobili Međunarodnu kulturno-turističku nagradu „Plautilla“ za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, konkretno za Burnum

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Međunarodnu kulturno-turističku nagradu „Plautilla“ za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno-turističkih proizvoda, dodjeljena je danas, u sklopu  6. međunarodnog kongresa povijesnih gradova  Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“ . Dobili su je u  kategoriji Povijesni grad/lokalitet/ustanova zbog istaknutih značajnih aktivnosti zaštite i obnove kulturnopovijesne baštine.  Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: za najbolji kulturno-turistički proizvod, povijesni grad/lokalitet/ustanovu i najbolji kulturno-turistički itinerar.

Arheološko nalazište Burnum, biser antičke civilizacije, obuhvaća legijski vojni logor, amfiteatar, vojno vježbalište, vodovod i ostatke zgrade gradske bazilike. Logor je sagrađen na prijelazu iz stare u novu eru na položaju s kojeg je nadziran prijelaz preko rijeke Krke. Burnum je bio sjedište triju legija: XI. legije Claudiae Piae Fidelis, IV. legije Flaviae Felix i VIII. legije Augusta. Pored legijskog logora bile su smještene i pomoćne postrojbe (kohorte i ale), za koje je bio izgrađen manji logor istočno od legijskog.

Nedaleko od amfiteatra mogu se vidjeti lukovi zgrade gradske bazilike – gradske uprave i temeljni ostatci vojnog vježbališta. Nakon odlaska vojske na mjestu logora nastao je, zbog povoljne infrastrukture, grad municipalnog ranga, koji je igrao važnu ulogu sve do kasne antike. Imao je svetišta, amfiteatar, akvedukt, popločane ceste i ulice te druga gradska obilježja.

Burnumski amfiteatar bio je središte kulturnog i društvenog života. Danas on opet ima sličnu ulogu jer mu se višegodišnjom vrlo pažljivom i detaljnom rekonstrukcijom pokušava vratiti stari, davno izgubljen sjaj. Osim graditeljske rekonstrukcije, koja napreduje iz godine u godinu, radi se i na rekonstrukciji njegove društvene uloge.

Arheološki predmeti s prostora antičkoga Burnuma (oružje, oruđe, predmeti za svakodnevnu upotrebu) izloženi su u Arheološkoj zbirci Burnum u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima, otvorenoj 2010. godine. U postavu izložbe na prvom katu Arheološke zbirke zastupljene su sljedeće teme: graditeljstvo na prostoru Burnuma, svakodnevni život rimskog vojnika, kameni epigrafski spomenici i prezentacija rezultata sustavnih arheoloških istraživanja na burnumskom amfiteatru. Na prvom katu nalazi se i idealna rekonstrukcija amfiteatra gipsanom maketom uz koju stoji poprsje cara Vespazijana, koji je dao obnoviti amfiteatar 76. ili 77. godine.

Druga faza muzejskog postava arheološke zbirke Burnum realizirana je u travnju 2019. Ona sadrži sljedeće teme: rimsko vojno konjaništvo, rimsku vojsku (legije), interaktivnu i multimedijalnu tehnologiju. Autorski film u produkciji JU „Nacionalni park Krka“ koji se prikazuje posjetiteljima snimljen je na arheološkom lokalitetu Burnum i obližnjim lokacijama a govori o životu, običajima i prehrani rimskih vojnika u vojnom logoru Burnum u prvoj polovici 1. stoljeća poslije Krista.

Lokalitet i arheološka zbirka otvoreni su za posjetitelje tijekom cijele godine.

Iz kategorije: Vijesti