Datum objave: 13. Svibanj 2021

PRVI OBILAZAK UPRAVO UREĐENE KUĆE UMJETNOSTI ARSEN / Svečano otvorenje je 2. lipnja, nastupit će Gabi, Matija i Marko Ramljak

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 62 godine nakon projekcije kojom je otvoreno Kino 20. aprila i 22 godine od posljednjeg prikazivanja u Kinu Odeon, obnova objekta koji  je 50-ih projektirao veliki Zlatko Neumann, a koji je obnovljen prema projektu Arx Studija, službeno je završena u srijedu 12. svibnja, ishodovanjem uporabne dozvole, priopćili su iz gradske uprave.

Dvoranu pamte brojne generacije Šibenčana, a obnovom joj je udahnut novi život pod imenom Arsena Dedića, šibenskog umjetničkog genija. Povodom završetka radova, u četvrtak 13. svibnja Kuću umjetnosti Arsen u društvu medija obišli su predstavnici vlasnika i investitora Grada Šibenika, na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem i zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom; tim Tvrđave kulture Šibenik koja će upravljati Kućom umjetnosti Arsen te arhitekt i glavni projektant obnove objekta, Damir Lasinović.

"Teško mi je sakriti emocije na ovom mjestu za koje me, kao i generacije  mojih sugrađana  vežu lijepe uspomene. Nekada zapušteni prostor, danas Kuća umjetnosti Arsen, uređena je po svim modernim standardima i ponosno nosi ime našeg velikog umjetnika. Uvjeren sam da će ovo postati mjesto druženja, stvaranja i uživanja u svim vrstama umjetnosti, kojeg  će prigrliti svi Šibenčani i posjetitelji našeg grada. Odgovorno pristupamo našem kulturnom nasljeđu, svjesni da ima još puno sadržaja koje treba vrednovati. To je proces koji traje, kojim se grad razvija uz stvaranje novih mogućnosti njegove prezentacije kako hrvatskoj, tako i europskoj i svjetskoj javnosti", izjavio je gradonačelnik dr. Željko Burić.

Prostor je u obnovi podijeljen na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom (caffé bar) i garderobom, te prostor dvorane; dok je gornja etaža namijenjena izvođačima i tehnici te lako dostupna za sve njihove potrebe zahvaljujući liftu. Dvorana je opremljena prema visokim produkcijskim standardima – rasvjetnom i audio opremom, a posebno valja naglasiti modularni pod, koji omogućuje brzu i jednostavnu transformaciju prostora, po čemu je ova dvorana jedinstvena u Hrvatskoj.

"Obnova je bila iznad svega komplicirana. Sastojala od šest faza pri čemu smo krenuli od sanacije statike i vlage jednog potpuno derutnog objekta. Pri projektiranju interijera razmišljali smo dugoročno, vodili računa o multifunkcionalnosti svakog dijela dvorane, koristili samo vrhunske materijale i opremu koja će zadovoljiti i najviše standarde te u konačnici dobili spektakularan rezultat. Ono što me posebno raduje je kako je noir tema uređenja, u kojem dominira tamna boja razbijena zlatnim detaljima, u konačnici potpuno pogođena i uklapa se upravo u 'đir' kojeg je furao Arsen", naglasio je projektant obnove Damir Lasinović.

SVEČANO OTVORENJE 2. LIPNJA

Od 2. lipnja Šibenik dobiva novu gradsku pozornicu za glazbeno-scenska događanja, kino projekcije, predstave, izložbi i diže se zasun Kuće umjetnosti Arsen. 

"Sve će biti spremno za otvorenje 2. lipnja, kada će sa nama biti Gabi i Matija; te će upravo oni, uz gosta Marka Ramljaka, biti prvi koji će već slijedećeg dana nastupiti u Kući umjetnosti Arsen. Naredni dani programski će biti posvećeni Arsenovom umjetničkom djelovanju, pa ćemo tako  između ostalog prikazati i neke uspješne filmove za koje je Arsen napisao glazbu. U narednim danima bit će objavljen kompletni program koji će uslijediti nakon službenog otvaranja", zaključila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Obnova dvorane započeta 2013. godine financirana je sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture i medija te u posljednjoj fazi uređenja i sredstvima Tvrđave kulture Šibenik u ukupnom iznosu od gotovo 16 milijuna kuna.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti