Datum objave: 14. Svibanj 2021

OSKRNAVLJENO GROBLJE / Groblje uz crkvu sv. Frane u Šibeniku prekopano je, a posmrtni ostaci pokojnika razbacani

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Staro groblje uz sjeverni zid crkve sv. Frane raskopano je, a kosti pokojnika razbacane su i pregažene. Groblje je oskrnavljeno tijekom radova koji se izvode uz crkvu sv. Frane, a dramatični apel o tom nezamislivom činu javnosti je uputio fra Ivan Penava, župnik u župi sv. Petra na šibenskim Vidicima.

Groblje pored crkve sv. Frane bagerom su prekopali u četvrtak 6. svibnja 2021. staro groblje u Šibeniku. Kopajući po prostoru gdje se prije pokapalo, isprevrtali su i ljudske kosti koje već tjedan dana stoje razbacane po trave. Kada će Zeleni grad to groblje vratiti u prvobitno stanje i dostojno pokopati ljudske kosti naših starih Šibenčana još uvijek nismo doznali, kaže fra Ivan Penava.

To je područje prokopanu u  sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže, koju izvodi šibenska tvrtka Vodovod i odvodnja, a ne Zeleni grad. U blizini crkve sv. Frane otkriveno je groblje iz 15. stoljeća.

Arheolozi su pronašli 24 grobnice nakon što je prošli tjedan kod crkve sv. Frane počela rekonstrukcija kanalizacijske i vodovodne mreže koju izvodi šibenska tvrtka Vodovod i odvodnja.

Radovi na rekonstrukciji kanalizacijske i vodovodne mreže odmah su zaustavljeni te je za istraživanje nalazišta angažirana tvrtka Delmat Galiot iz Splita.

Arheolozi Josip Galiot i Tomislav Pušić rekli su da su naišli na groblje, najvjerojatnije iz 15. stoljeća, koje se koristilo do 1828. godine, kada je Austro-Ugarska donijela odluku da nema više ukapanja u gradovima pa su pokojnike ukapali na groblju sv. Ane kod tvrđave sv. Mihovila. Također su rekli da su to obiteljske grobnice te kako nemaju nikakvih podataka o kojim se osobama radi. Dodali su da će, nakon što sve istraže, nalaze predati Muzeju grada Šibenika.

Istaknuli su kako sve ovisi o tome što će još pronaći te da planiraju raditi još dvadesetak dana. Sve će istražiti, izvaditi sve kosti, pregledati ih i predati u Muzej zajedno sa svim nalazima unutar grobova, rekli su arheolozi i dodali da je dalje odluka na konzervatorima, ali misle da će se grobnice uklanjati zbog projekta Aglomeracije.

Iz kategorije: Vijesti