Datum objave: 17. Svibanj 2021

RADIO TELEVIZIJA SRBIJE / Pravoslavlje u Dalmaciji - može li se u mantiji kroz Šibenik? RTS tvrdi: Može, ali poslije mnogo vremena.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Može li se u mantiji kroz Šibenik, pitanje je koje postavlja i na koje zanimljivim videom odgovara "Oko magazin" Radio televizije Srbije. U tekstu uz video njegov autor Dalibor Žalić kaže: – Ekipa Oko magazina bila je u Šibeniku, ovde je sedište naše Eparhije dalmatinske, a Nikodim Kosović je prvi vladika koji posle mnogo vremena slobodno u mantiji korača uskim ulicama, trgovima i obalom. Ovo je šetnja na koju smo mi, rođeni početkom 80-tih godina dugo čekali, a priča namerno počinje iz ulice koja se zove Dobrić, a kraj će biti uzvodno uz reku Krku, u manastiru Krka.

U uvodnom dijelu popratnom teksta stoji: Ranije se govorilo da je more kod Šibeniku najmanje slano, jer je tu ušće reke Krke, a onda su istraživači otišli na četiri metra dubine i otkrili da je, ustvari, ovde, more najslanije, ako ne preteruju, na celom Jadranu. Bilo je potrebno da se neko potrudi i malo dublje pogleda pa da saznamo da dotok slatke vode ne mora nužno da znači da će morska voda biti manje slana. Isto je i u moru ljudi, mogu se sastajati i mešati oni koji se različito krste, a da opet ostane svako svoj.  

Tvrdnja RTS-a da je Nikodim Kostović prvi vladika SPC-a koji poslije mnogo vremena slobodno u mantiji korača ulicama Šibenika, ako nije zlonamjerna onda je odraz dubokog neznanja i nepoznavanja prilika u Šibeniku pa i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Pravoslavni svećenici već dugo prolaze šibenskim ulicama u mantijama, a gradom je 9. svibnja prošetao i sam patrijarh SPC-a Porfirije. Osim neistinite i promašene (?) tvrdnje autora videa da je vladika Nikodim Kosović prvi koji je nakon dugo vremena slobodno u mantiji koračao Šibenikom, video "Pravoslavlje u Dalmaciji - može li se u mantiji kroz Šibenik" zanimljiv je uradak  kojeg je ekipa RTS-a po svemu sudeći u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji snimila bez poteškoća pa bi naslov filma mogao biti "Može li se s kamerom RTS-a kroz Šibenik?"

 

Video

Iz kategorije: Vijesti