Datum objave: 25. Lipanj 2021

IZVANSERIJSKI TALENT / Osam i pol godišnji Ivano Močić viceprvak je Hrvatske u šahu kojim se bavi samo godinu i pol dana

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izvanserijskim talentom nazvali su u Šahovskom klubu Šibenik svog člana 8 i pol godišnjeg člana Ivana Močića koji je na ovogodišnjem kadetskom prvenstvu Hrvatske u konkurenciji M-9 ostvario senzacionalni rezultat - osvojio je drugo mjesto i postao viceprvak Hrvatske.

 
"Ivano je prvenstvo  završio upravo senzacionalnim rezultatom. Mi koji smo bili svjesni njegove snage i talenta nismo znali da će Ivano, premda tek 15 –ti po rejtingu, voditi borbe za sam vrh tablice. Sa 7,5 poena iz 9 partija osvojio je pehar za drugo mjesto pri tome nanijevši jedini poraz pobjedniku i prvom nositelju Eriku Goluboviću iz Rijeke koji je ostvario 8 poena iz 9 partija. Erika trenira i uči otac koji je ujedno jaki međunarodni majstor. Jedini poraz koji ga je koštao titule prvaka Hrvatske Ivano je doživio u velikoj želji da dobivenu poziciju s 3 pješaka više pojednostavi i brzo dobije", kažu u Šahovskom klubu Šibenik.
 
Ivano će, kao  viceprvak Hrvatske  u svojoj konkurenciji imati pravo nastupa  na Europskom prvenstvu. Šahom se počeo baviti prije godinu i pol dana  kada se učlanio u ŠK Šibenik, a  vrlo brzo nakon toga je  osvojio i srebro na turniru u Splitu koji mu je bio i prvi turnir na kojem je nastupio . Potom je nastupio na 4. šahovskom turniru za kadete Sesvete  i bio  prvi među natjecateljima svog godišta 2019., a u ukupnom poretku bio je 11.
U prosincu prošle godine  osvojio je  online međunarodni šahovski turnir u Dubaiju na kojem je sudjelovalo 30 natjecatelja iz cijelog svijeta, a on je bio među najmlađima.
 
Ivano nije jedini Šibenčanin koji je oduševio: 5,5 godišnji Duje Triva tek je nedavno savladao prve tajne crno bijelih polja, a iz Medene se vratio s 5 pobjeda iz 9 partija igrajući u 7. kolu na prvom stolu protiv prvog nositelja. 
"Djeca do 7 godina ne zapisuju poteze, šah im je više igra pa ipak se vidi da je Duje jako dobro savladao vizualizaciju šahovnice I da ćemo uskoro I u njemu imati vrsnog kadeta. Naravno sve ovisi o ozbiljnosti u radu", ističu u Šahovskom klubu.
Na ovogodišnjem kadetskom prvenstvu Hrvatske u šahu u Trogiru sudjelovalo je  5 kadeta ŠK Šibenik.
Iz kategorije: Vijesti