Datum objave: 08. Srpanj 2021

KONAČNO ĆE SE UREDITI "ZATRPANE" / Postaje moderni strukovni centar s brojnim radionicama za strukovno obrazovanje učenika iz cijele Dalmacije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prostor tzv. importanea kod željezničkog kolodvora u Šibeniku rekonstruirat će se  i opremiti i prenamijeniti  u moderni strukovni centar s brojnim radionicama za strukovno obrazovanje u kojem će svoje vještine i kompetencije stjecati učenici strukovnih škola u cijeloj Dalmaciji. Cilj je do 2023.g. uspostaviti regionalni centar za strukovno obrazovanje u strojarstvu koji će omogućiti učenicima stjecanje znanje i vještina koje odgovaraju na aktualne i buduće potrebe poslodavaca i gospodarskih subjekata za kadrovima iz sektora strojarstva na području cijele Dalmacije, račeno je na današnjem  predstavljenu druga faze realizacije projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u ABC centru u Šibeniku. Za taj projekt  je Šibensko - kninska županija dobila 61 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskih fondova.

Nositelj cjelokupnog projekta je Industrijsko-obrtnička škola Šibenik koja ga od 2019. godine  realizira uz značajnu tehničku podršku Razvojne agencije Šibensko- kninske županije. 

.

U pothodniku će se urediti radionice za brodomehaniku, automehaniku i dijagnostiku, za autooptiku i vulkanizerstvo, za autolimariju, limariju i bravariju, za kućne instalacije, za pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku, itd.

Prva i druga faza projekta provode se paralelno na način da prva obuhvaća infrastrukturnu rekonstrukciju i nabavku strojeva za radionice a druga uspostavu upravljačke strukture te reorganizaciju i oživljavanje centra uvođenjem novih strukovnih programa za čiju provedbu će se najprije obučiti nastavni kadar a zatim i učenici.

U okviru druge faze predviđena je i komunikacijska kampanja za podizanje svijesti i interesa i roditelja i učenika za strukovna zanimanja.

U provedbu cjelokupnog projekta uključene su kao partneri i Šibensko-kninska županija i Tehnička škola u Šibeniku, Srednja škola Metković, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva te brojni poslovni subjekti između kojih i Impol TLM, Ivanal, Klima elektro Šupe, ZM-Vikom, Capax , Elektrolux, Gambi , Auto Centar Šibenik.

O projektu i njegovom značaju u kontekstu razvoja županije govorili  su Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije i Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, a  projektne aktivnosti prezentirali su  predstavnici Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, ravnatelj Zoran Živković i projektna koordinatorica Mirjana Škugor.

Iz kategorije: Vijesti