Datum objave: 05. Kolovoz 2021

(NE)FUNKCIONIRANJE KOLEKTORA / Ovakve prizore Šibenčani nisu očekivali nakon izgradnje sustava za pročišćavanje otpadnih voda, a stručnjaci su ih predvidjeli

Diana Ferić
Diana Ferić

Uslijed velike količine kiše koja je jutros pala ponovno su se izlile oborinske vode iz sustava za pročišćavanje u Docu i zamutile more. To se događalo i prije,a u Vodovodu i odvodnji objašnjavali su da nije riječ o propustima u izgradnju sustava nego o nečemu što je očekivano.

"Ljudi to krivo tumače. Mi imamo u Crnici izgrađen preljev u slučaju dotoka velike količine vode jer naš sustav prima i oborinske i fekalne vode. Kada u kratkom vremenu padne velika količina kiše cijevi to ne mogu apsorbirati i aktiviraju se ti preljevi. Tu povećanu količinu oborinskih voda mi pustimo u more, a zna se dogoditi da prođu i fekalne vode. To se prije nekoliko mjeseci bilo na gatu Vrulje, a događa se i u Vrnaži. To je predviđeno projektom. Viša sila i tu se ništa ne može napraviti. Nema tehničkog rješenja koje bi omogućilo  da sustav za odvodnju primi svu tu količinu oborina", kazao nam je o tom problemu prije godinu dana Frane Malenica, direktor "Vodovoda i odvodnje", a to vrijedi i za jutrošnju slučaj prelijevanja sadržaja iz kolektora. Možemo se samo nadati da u more nisu uške fekalne vode jer u blizini je gradska plaža Banj, ali bi u svakom slučaju trebalo ispitati kvalitetu mora.  

FOTO: Screenshot 

Iz kategorije: Vijesti