Datum objave: 11. Kolovoz 2021

SMETA LI OVO IKOME / Fasade u povijesnoj jezgru nagrđene škrabotinama i neprimjerenim grafitima. Zeleni grad prima novac, ali ih ne uklanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Dovoljno je proći povijesnom  jezgrom, rutama kojima najčešće prolaze upravo turisti da biste se uvjerili koliko je bivši vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika Anton Dobra  bio u pravu kada je prije dvije godine na jednoj od sjednica tog vijeća tvrdio da  tvrtka Zeleni grad ne može niti će kvalitetno obavljati povjerene  im komunalne poslove čišćenja grafita s  fasada i javnih gradskih površina. Već duže vrijeme brojne fasade su  išarane škrabotinama i neprimjerenim porukama, a ne reagiraju  ni “Zeleni grad” niti gradonačelnik  koji im je nadzor morao bi ih pozvati na odgovornost.  Nagrđen je i javni prostor uz zgradu Županije na kojem uz lijepe murale koje su oslikali polaznici radionica MDF -a stoje ružni i besmisleni grafiti.

Na naš upit o tome zašto ne čiste fasade u “Zelenom gradu su se oglušili”,a iz gradske uprave smo dobili  kratki odgovor kao da je riječ o nečemu što se dogodilo ovih dana. “Grad Šibenik je kontinuirano u komunikaciji s predstavnicima tvrtke Zeleni grad d.o.o. budući da se  dio prijava komunalnih problema zaprima  kroz GIS sustav. U dogovoru sa Zelenim gradom neprimjereni grafiti na javnim površinama u  povijesnoj šibenskoj jezgri bit će žurno uklonjeni”.  Naše dodatno pitanje zašto do sada nije ništa učinjeno ostalo je neodgovoreno.
Kada se o toj temi na sjednici Gradskog vijeća vodila polemika neki su komentirali da Dobra tako istupa jer  je taj posao prije Zelenog grada obavlja njegova tvrtka “Goodman”.


" Trebalo je uzeti posao mojoj tvrtki i dodijeliti ga Zelenom gradu koji to jednostavno ne može obavljati. Kad smo mi to radili izdvajali ste 170 000 kuna,a sada ste Zelenom gradu to povisili na 250 000 kuna. Oni jednostavno ne mogu uklanjati grafite i čistiti fasade jer nemaju potrebne strojeve pa koriste usluge tvrtki iz Rijeke i Splita. Nisu sposobni i nabaviti te strojeve kojih na tržištu ima. Trebalo je udariti na egzistenciju domaćeg poduzetniku i satrati ga i sada davati novce iz drugih gradova", obratio se Dobra  tada gradonačelniku tvrdeći da je bio izmanipuliran kada je pristao da te poslove obavlja Zeleni grad".

Gradonačelnik Burić je istaknuo je tada kako je to komunalna djelatnost i da gradska vlast ima pravo takve poslove povjeriti svojoj tvrtki. "To nam pravo ne možete osporiti. Oni će nabaviti potrebne strojeve i sami će uklanjati grafite. Tu nije riječ ni o kakvom napadu na domaćeg poduzetnika. Naš je problem desetak divljaka koji konstantno šaraju po fasadama. Mislim da se zna i koji su i da bi se policija time morala pozabaviti", odgovorio je Burić. Bilo je to prije dvije godine, a ništa se od toga nije dogodilo.

FITO: Danijel Ferić

Iz kategorije: Vijesti