Datum objave: 29. Kolovoz 2021

POČINJE ŠKOLA / Učenici se vraćaju u školske klupe, ali se još ne zna hoće li se prosvjetni radnici koji se nisu cijepiti, morati cijepiti, testirati prije nastave ili će samo morati nositi maske?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Počinje školska godina i učenici se vraćaju u školske klupe. Epidemiološke mjere ostaju na snazi, ali će biti blaže nego prošle godine. Učenici od 1. do 5. razreda moći će se kretati i miješati tijekom nastave izbornih predmeta i dopunske nastave, a učenici starijih razreda moći će mijenjati učionice i koristiti kabinete. Bit će omogućeno bavljenje sportskim aktivnostima unutar škola, a timovi ekipnih sportova moći će moći sastavljeni od učenika iz različitih razreda no sportske dvorane i dalje će biti zatvorene za rekreativne sportove. Ponovno će biti moguć pratični rad u učionicama i kabinetima kao i praksa koju učenici strukovnih škola obavljaju u poduzećima. Vraća se i održavanje roditeljskih sastanaka licem u lice.
Učenici od 5 razreda naviše morat će nositi maske ukoliko nije moguće osigurati distancu od dva metra. Ukoliko neki učenik oboli, u samoizolaciju neće ići cijeli razredi, već samo učenici koji su mu najbliži.
Početak nastave opterećuje problem prosvjetnih radnika koji se ne žele cijepiti. Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj se cijepilo tek oko 50 posto provjetnih radnika što znači da njih oko 20 000 ne bi smjelo dolaziti na posao u školu. Hrvatska ne može osigurati toliko zamjena pa se rješenja još traže. Za sada je sigurno da će prosvjetni radnici morati nositi maske, a razmatra se i obveza njihovog testiranja prije ulaska u školu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučuje cijepljenje djece od 12 godina s kroničnim bolestima i koja dijele kućanstvo s oboljelima, učenicima završnih razreda srednjih škola i posebnih smjerova, poput zdravstvenog, ugostiteljskog, turizma i uslužnih djelatnosti jer ti učenici tijekom prakse moraju doći u kontakt s više ljudi. Također se cijepljenje preporučuje učenicima u učeničkim domovima, nastavnicima i roditeljima.

Iz kategorije: Vijesti