Datum objave: 30. Kolovoz 2021

OBILJEŽENA GODIŠNJICA KORNATSKE TRAGEDIJE / Hrvatska se poklonila sjenama dvanaestorice vatrogasaca stradalih u požaru na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U spomen-parku na otoku Kornatu danas je obilježena 14. godišnjica tragedije u kojoj su, gaseći požar na Kornatu, stradala dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga. U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odrješenjem koju je predvodio don Tuna Jozić. Stradalim vatrogascima počast su odali članovi obitelji, prijatelji i kolege vatrogasci s područja naše županije, ali i iz drugih dijelova Republike Hrvatske, kao i kolege vatrogasci iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg.
U ime
predsjednika Republike Hrvatske, vijenac je položila predsjednikova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora, vijenac je položila saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, dok je u ime predsjednika Vlade RH vijenac položio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.
Šibensko-kninsk
i župan dr.sc. Marko Jelić i njegovi zamjenici Iris Ukić Kotarac i Ognjen Vukmirović, položili su vijenac u ime žitelja Šibensko-kninske županije.
Počast stradalim vatrogascima odala su i izaslanstva gradova Šibenik i Vodic
e, općina Tisno i Murter-Kornati, Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, te načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić.
Obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca
i sudionici komemoracije posjetili su potom poprište tragedije, 12 kamenih križeva na otoku Kornatu izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića, koji je osobno nazočio komemoraciji.
U svim
hrvatskim vatrogasnim postrojbama danas u 15:25 sati upaljene su sirene što je bio poziv vatrogascima da odaju počast stradalim kolegama.

30. kolovoza 2007. godine u jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Republici Hrvatskoj, život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Iz kategorije: Vijesti