Datum objave: 07. Siječanj 2022

DA GA NEMA TREBALO BI GA IZMISLITI/ U Trokutu održane nove edukacije iz STEM -a za djecu

Diana Ferić
Diana Ferić

Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut u Šibeniku  organizirao je i za ove zimske praznike STEM radionice za djecu, popularne “Trokutiće”. Kroz njih je prošlo ukupno  22 djece  u dvije grupe. Prva grupa je bila od prvog do četvrtog razreda, a malo teze zadatke je dobila grupa od petog do osmog razreda.   To što djeci omogućava edukaciju o novih tehnologijama i njihovoj primjeni jedna je od najvećih vrijednosti tog centra  njegove uloge u lokalnoj zajednici. Što bi se reklo, da ga nema trebalo bi ga samo zbog toga izmisliti. 

 
“STEM edukacija se pokazala kao odličan pristup učenju jer djeci omogućava da sami dođu do zaključka, čineći ih aktivnim sudionicima. STEM radionice su način da djeca nauče kako kritički razmišljati i doći do vlastitih ideja i rješenja. Osiguravaju djeci da se usredotoče na logično razmišljanje i rješavanje problema koji će im pomoći da razviju mentalne navike koje će im biti potrebne za uspjeh u bilo kojem području u životu Kritično razmišljanje, logična analiza, istraživanje i učenje temeljeno na projektima koje odmah primjenjuju, ključni su dijelovi STEM obrazovanja. Oni probude znatiželju kod djece, čineći proces učenja zabavnim te će sve što nauče ostati s njima za život. Ovaj način učenja osigurava znanje i praktičnu primjenu bez obzira čime će se baviti jednog dana. STEM potiče djecu na eksperimentiranje, greške i učenje iz vlastitih iskustava kako bi postigli dobre ishode”, kažu u Trokutu.
 
Polaznici tih radionica tako su naučili saznaj kako pokrenuti micro:bit, programirati uz njegove mogućnosti i stvoriti svoj prvi projekt. BBC micro:bit je džepno računalo na kojem učite kako softver i hardver funkcioniraju zajedno. Na njemu je zaslon od LED dioda, tipke, senzori i mnoge druge ulazno - izlazne značajke koje se mogu programirati i omogućiti  interakciju s uređajem. U vježbama su koristili cijeli  set senzora koji će se spajati na micro:bit, poput senzora za klimatske uvjete, ispitivanje tla, senzori svjetla i zvuka.
Nadalje, prošli su i uvod u elektroniku uz  Discovery kit za BBC micro:bit  koji je odličan početni paket za elektroniku i programiranje te Uvod u robotiku  uz poseban, zabavan  edukacijski set. Posebno su ih oduševili  najnoviji roboti za kodiranje iz serije LEGO MINDSTORMS 51515 koji za djecu imaju inteligentni sustav s LED zaslonom i zvučnike te snažne motore i precizne senzore. Savršeni su za sve koji žele izraziti i razvijati kreativnost, a usto usvajati vještine iz područja STEM-a nužne u 21. stoljeću. 
Iz kategorije: Vijesti