Datum objave: 14. Siječanj 2022

PRIZNANJE / Župan Jelić primo Sebastijana Čatu, najmlađeg autora znantvenog rada

Diana Ferić
Diana Ferić

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić primio je učenika šibenske Strukovne škole Sebastiana Ćatu, kojemu je nedavno objavljen prvi znanstveni rad s područja biologije.

Taj sedamnaetogodišnji učenik 3. a razreda Srednje strukovne škole u Šibeniku, smjer agroturistički tehničar, u proteklom je razdoblju otkrio tri nove vrste kukaca; jednog zrikavca i dva skakavca, o čemu je napisao rad te tako postao naš najmlađi biolog s objavljenim znanstvenim radom.

Izražavam uistinu veliko zadovoljstvo i sreću Vašim interesom za znanost, posebno što se radi o biologiji, te se nadam da ćete i dalje biti aktivni i uspješni u otkrivanju tajni života. Građani Šibensko-kninske županije ponosni su na Vas te Vam u njihovo, a prije svega u svoje ime, čestitam na prvom znanstvenom radu. Neka ih bude još puno“, kazao je župan dr. sc. Marko Jelić i Sebastianu poželio puno uspjeha u životu i budućem znanstvenom radu.

Sebastian je zahvalio županu na podršci i čestitkama te ispričao kako je došlo do ovog velikog uspjeha. Od malih nogu zanima ga biljni svijet koji s velikim interesom promatra i fotografira. Već neko vrijeme koristi društvenu mrežu iNaturalist, namijenjenu razmjeni opažanja bioraznolikosti kojom se koristi veliki broj znanstvenika i amatera iz cijelog svijeta.

Prošle je godine počeo fotografirati i kukce na dalmatinskom području te tako naišao na tri nove vrste – jednog zrikavca i dva skakavca.

Njegova aktivnost na mreži privukla je pozornost asistenta zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Josipa Skeje, koji ga je potaknuo da o svojim otkrićima napiše rad.

Zadnjeg dana 2021. godine, u domaćem znanstvenom časopisu Natura Croatica, pod naslovom Unexpected faunistic records of Rhacocleis annulata, Eyprepocnemis plorans, and Xya pfaendleri (Orthoptera) from Croatia and Slovenia, taj je rad i objavljen.

Sebastian je sjajan mladi čovjek, entuzijast, odličan učenik i aktivan član naše Učeničke zadruge. Jako smo ponosni na njega i njegov veliki uspjeh“, kazao je ravnatelj Srednje strukovne škole u Šibeniku Dražen Sekso, naglasivši kako škola i svi njezini nastavnici Sebastianu pružaju punu podršku u njegovom radu.

Prilikom susreta razmijenjeni su prigodni pokloni; župan je na dar dobio proizvode Učeničke zadruge „Ruke“ šibenske Srednje strukovne škole, a Sebastianu je župan poklonio veliku enciklopediju ljekovitog bilja.

Iz kategorije: Vijesti