Datum objave: 25. Siječanj 2022

DOBRA VIJEST ZA RIBARE / Konačno potaknut projekt gradnje ribarske luke u Šibeniku, Grad Šibenik podržao inicijativu

Diana Ferić
Diana Ferić

Konačno je na pomolu provedba dugo očekivanog projekta izgradnje ribarske luke u Šibeniku, gradu koji je na moru, a u nekim stvarima se to ne bi reklo. To se odnosi i na  slučaj ovog projekta koji se  najavljuje gotovo 20 godina, ali  ga se sve vrijeme blokiralo ili zanemarivalo iako je to nasušna potreba tridesetak ribara na šibenskom području.

Na inicijativu  podžupanice Šibensko – kninske županije Iris Ukić Kotarac i člana Ceha ribara Ante Skelina danas je održan sastanak u Županiji na kojem su bili  šibensko – kninski župan Marko Jelić, podžupanica Ukić – Kotarac,  v.d. pročelnica Lidija Bralić, ravnateljica Županijske lučke uprave Jadranka Fržop, g. Červar te ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Damir Lučev a od strane grada zamjenik gradonačelnika Dane Mileta i pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje. Madlena Roša Dulibić, a kasnije su im se pridružili predsjednik  Županijske obrtničke komore Joso Smolić te predstavnici Ceha ribara Duško Prelević i Ante Skelin.

Danijel Mileta je u ime Grada Šibenika prihvatio inicijativu da se izgradi ribarska luka.   u uvali svetog Petra. Najprije ribari reći što sve u njoj žele, a onda će urbanisti u Šibeniku i Županiji sve pripremiti za izmjenu prostornih planova. Ribarska luka bi se trebala izraditi sredstvima fondova Europske unije a dogovorom između Obrtničke komore, županije i njezinih ustanova Regionalne razvojne agencija i Allutech odredit će se tko će biti nositelj tog  projekta.
 
Inicijativa za osnivanjem luke stara najmanje 20-ak godina i kako se do sad po tom pitanju ništa nije napravilo, dolaskom nove vlasti krenulo se u hitnu realizaciju ovog projekta pa su predstavnici Ceha ribara zadovoljni brzinom rješavanja ovog problema. S predstavnicima ribara i Županijskom lučkom upravom dogovoreno je da se zabilježe svi potrebni tehnički uvjeti kako bi se krenulo u realizaciju ovog projekta koji bi na jednom mjestu trebao objediniti šibensku marikulturu, napominje Iris Ukić Kotarackaže koja je imenovana koordinatoricom za ovaj projekt između županijskih službi i Ceha ribara a danas je s predstavnicima tog ceha obišla uvalu svetog Petra
" Izgradnja ribarske luke u uvali svetog Petra bila je dio mog predizbornog programa. Od početka sam u kontaktu s predsjednikom Ceha ribara pri HOK-u Šibensko-kninske županije  Duškom Prelevićem i Antom Skelinom koji su mi objasnili koliko ih je sustav zanemarivao sve ove godine i što njihovim kolegama treba da bi nastavili raditi.Ovim putem im još jednom zahvaljujem na podršci kad je bilo najvažnije. Od našeg dolaska na vlast do prvog sastanka o ovoj temi nije bilo prošlo niti šest mjeseci.Šibensko ribarstvo koje ima tisućljetnu tradiciju desetljećima je zadnja rupa na svirali kako gradske tako i županijske politike. Upravo radi toga a kako je okosnica mog programa za ove izbore bila samoodrživost i proizvodnja hrane, kao kandidatkinja za dožupanicu s ovlastim dobili sam podršku ceha ribara. Šibenik i županija tako imaju povijesnu priliku ispraviti nepravdu prema ovim ljudima i mogućnost odlučiti se za ribarstvo u punom smislu riječi i zato je važno postići sporazum oko prostornog plana kako županije tako i grada . Sljedeći primjere u Splitskoj i Zadarskoj Županiji koji su iskoristili sredstva Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014-2020, ribarske luke Brižine (Kaštel Sućurac) i Gaženica (Zadar), Šibensko- kninska aktualna lokalna i regionalna vlast u sinergiji, imaju šansu djelovati u korist građana i mogućnost vratiti nadu ribarima koji će stvoriti novu vrijednost a nova vrijednost će stvoriti nova radna mjesta i samim time omogućiti zadržavanja građana u našoj županiji i cijeloj Hrvatskoj”, ističe ona.
 
 
Taj je projekt komplementara s projektom izgradnje Purifikacijskog centra u uvali svetog Petra tako da bi se povezalo ribarstvo i marikultura na jednom mjestu. 
Da je podžupanica Ukić Kotarac u pravu kada kaže da su do sada potrebe ribara za uređenom lukom bile dosadašnjim lokalnim vlastima zaista zadnja rupa na svirali potvrđuju i neke izjave ribara iz daleke 2006. godine,  na čelu s tadašnjim predsjednikom Sindikata ribara  Petrom Baranovićem, u kojima se oni žale na takav odnos lokalne vlasti dok su za ribarsku luku dobivali potporu državne vlasti.  “Ribari doslovno vape za jednom takvom lukom, a, s druge strane, postoji i obveza hrvatske države prema EU da se ona izgradi. Šibenska uvala sv. Petra idealna je za ostvarivanje takvog projekta. Ona je prirodna luka za sve ribarske brodove, a posebno za našu flotu otvorenog mora koja lovi na području Jabuke i Jabučke kotline. Za te brodove nigdje nemamo ni jednu prikladnu luku, a za godinu-dvije ćemo morati dozvoliti pristajanje i iskrcaj ribarskih brodova iz zemalja Europske Unije u našim lukama. Istodobno, hrvatska Vlada je pred realizacijom programa gradnje nove hrvatske ribarske flote, a mi nemamo pristaništa ni za postojeće brodove.Prilikom razgovora s ministrom Čobankovićem dobili smo njegovu podršku. Ohrabrila nas je i činjenica da je takav sadržaj u uvali sv. Petra predviđen i šibenskim prostornim planovima, ali izgleda da u Šibeniku postoje rezerve prema tom planu. Ne znam u čemu je problem jer je riječ o projektu koji donosi radna mjesta, koji oslobađa rive u povijesnim jezgrama naših gradova, nudi mogućnost uvođenja reda u promet ribom na našoj obali, stvara temelje za razvoj hrvatskog ribarstva, približava nas Europi, a samom Šibeniku daje povijesnu šansu da se transformira u vodeći turistički, nautički i ribarski grad na istočnoj obali Jadrana, što on zaslužuje zbog svog statusa najstarijega izvornog hrvatskog grada na Jadranu”, kazao je tada Petar Baranović.
 Današnji sastanak i upornost predstavnika ribara i podžupanice Iris Ukić Kotarac mogao bi biti znak da su „zapuhali neki novi vjetrovi” u korist ribara i općeg dobra.
Iz kategorije: Vijesti