Datum objave: 27. Siječanj 2022

STANADI / Društvo Juraj Dalmatinac obnavlja najstariju šibensku ulicu i svod kule Tambaća

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon uređenja kamenog stubišta na Skalicama, Društvo Juraj Dalmatinac nastavlja s projektom uređenja arhitektonskih detalja u staroj gradskoj jezgri – STANADI. Sljedeći projekt je uređenje prolaza pod srednjovjekovnom kulom Tambača, na početku Ulice Juraja Dalmatinca i ulaza na prostor 4 bunara, kako su objavili na današnjoj konferenciji za novinare.

Projekt je prilično zahtjevan jer obuhvaća uređenje kamene ulice u kombinaciji s ciglom u dužini od oko 25 metara, u kojoj se nalazi 250 m2 nadsvođa i 300 m2 zidova, portali, grbovi. Zbog zahtjevnosti obuhvata radovi će se izvoditi u tri faze koje će se prekidati zbog turističke sezone”, kazao je predsjendik Društva Nikola Grubić.

Prostor dosta zapušten i prljav, a statički nesiguran. Na nekim dijelovima klesani kamen koji se trusi i osipa bit će zamijenjen novim ili obnovljen novim naslagama, a osim dekorativnog uređenja, u planu je napraviti i statičku sanaciju svodova nad ulicom.

U prvoj od tri faze restauratorsko-konzervatorskih radova urediti će se dio spomenute ulice uz ulaz na prostor 4 bunara i početak stubišta. Radove prve faze, vrijedne 45.000 kn će izvoditi PETRA VIVA, obrt za konzervatorsko-restauratorske poslove iz Splita. Završetak radova se očekuje u travnju.

Ivo Šprljan iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku istaknuo je da je kula Tambača, čiji će se svodovi obnavljati, dio srednjovjekovnog obrambenog sustava grada, a na pročelju ima i elemenata renesanse.

- Najbitnije je urediti svodove ove kule koji se osipaju i u neurednom su stanju – istaknuo je i ukazao pažnju na fresku koja je postojala u luneti iznad ulaza u prostor četiri bunara, kazao je. Ivo Šprljan,.

Srednjovjekovna kula Tambača dobro je očuvani dio nekadašnjeg obrambenog sustava grada. Uzdiže se iznad presvođene ulice koja je bila komunikacija između katedralnog trga i kuća nad bivšom „Peškarijom“ podignutim nad obrambenim kamenim bedemom.

Kula je dio kompleksa palače Tambača-Pelegrini koja u interijeru još čuva vrsne mozaične podove iz vremena baroka. Kula na svojim pročeljima ima prozore i vijence tipične za renesansni stil gradnje. Osim na križne svodove, kula Tambača se oslanja na par velikih lukova spojenih stupom složenim od kamenih blokova što je ipak tipično za renesansnu izgradnju. To je najznačajniji očuvani konstruktivno-statički sklop u povijesnoj jezgri grada. Prolazom ispod kule sredinom 15. stoljeća direktno se komuniciralo s gradskom terasom „4 bunara“ koja prekriva srednjovjekovni sklop cisterni za tadašnju javnu opskrbu vodom.

O tom vremenu još svjedoči grb šibenskog kneza Valaressa uzidan u lunetu vrata koja izlaze na terasu. Valaresso je bio gradski knez i kapetan koji upravlja gradom 1445.-1447. godine, upravo u vrijeme kada su započeli i trajali radovi na podizanju ove gradske cisterne. Luneta ovih vrata, a vjerojatno i dio svodova nekada su bili prekriveni freskama od kojih su ostali tek neprepoznatljivi ostaci.

Iz kategorije: Vijesti