Datum objave: 16. Veljača 2022

15 GODINA UDRUGE IZVOR LJUBAVI / Pomogli su više od 300 djece s disleksijom i angažirali gotovo 70 volontera

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga za pomoć djeci s disleksijom i disgrafijom “Izvor ljubavi” Šibensko – kninske županije slavi ove godine 15 rođendan. Kroz nju je do sada prošlo više od 300 djece i njihovih roditelja kojima je to što su u udruzi dobili značajno olakšalo savladavanje školskog gradiva i općenito olakšalo život.

Tu je udrugu 2007. godine osnovala Majda Ivanda koja je i danas na njezinom čelu. Kao majka djeteta s disleksijom prošla kroz velike muke kako bi otkrila zašto njezina kći ima velike teškoće s učenjem i pomogla joj, a pri tome je nailazila uglavnom na nerazumijevanje okoline pa je željela svoje iskustvo prenijeti drugim roditeljima koji imaju takvu djecu te njihovoj djeci olakšati učenje i život. U tome je, bez lažne skromnosti može kazati, zaista uspjela. To potvrđuje Rezica Mudronja iz Murtera, čija je kći Eleonora, danas studentica prve godine specijalističkog studija menadžmenta na šibenskom veleučilištu, koja je nekoliko godina dolazila u tu udrugu i naučila kako učiti. Rezica danas kaže: “Kod tih divnih osoba koje su radile s njom, a svi su bili volonteri, naišla je i na veliku podršku. Uz znanje, dali su joj i hrabrost da se bori i izbori za sebe i za ono što zna. Mi smo uspjele i zato bih svakom roditelju čije dijete ima problema s učenjem poručila da problem ne „guraju pod tepih“, nego da potraže pomoć . Oni su spasili moje dijete”.



Ovdje imamo kreativno-sportsku sobu, logopedsku sobu, sobu za pomoć u učenju i sva pomagala koja su potrebna u radu s djecom. Najveći problem nam je, a to je u cijeloj zemlji, sve ove godine rada doći do logopeda, što je razlog da ga u nekim periodima nismo imali. Uspjeli su  riješiti to pitanje pa im od 1. studenoga prošle godine dva puta mjesečno po devet sati dolazi logopedica iz Splita Nina Kupusović Majica. Svi ostali koji u udruzi rade su volonteri, a zapošljavali su kroz minule godine osobe na projektima za koje bi sredstva dobili na natječajima Ministarstva obrazovanja

Udruga “Izvor ljubavi” u početku je radila u garaži Majdine obiteljske kuće, ali skromni uvjeti nisu ih spriječili da postave i postignu visoke standarde u edukaciji roditelje i djece.
“Kada smo osvijestili naše probleme odmah smo izašli u javnost i kao udruga smo postali vidljivi, a svoj smo rad pokušali odmah temeljiti na ispravnim principima slušajući struku. U tom razdoblju puno mi je pomogla profesorica Đina Lugović svojim savjetima. Bila je tu i naša Bojana Bego, pa logopedica Haira Wolf koja je puno radila s djecom i rezultati su se brzo pokazali”, prisjeća se Majda Ivanda.
Kasnije su dobili gradski prostor na Vanjskom da bi potom preselili u odgovarajući prostor u Plavom neboderu u kojem je nekada bila gradska knjižnica koji je danas opremljen najsuvremenijim aparatima i pomagalima za rad s djecom s teškoćama u učenju. Imaju kreativno-sportsku sobu, logopedsku sobu, sobu za pomoć u učenju i sva pomagala koja su potrebna u radu s djecom.

Djeca u toj udruzi od prvog dana dobivaju pomoć u savladavanju školskog gradiva, pogotovu u najvažnijim predmetima kao što su hrvatski jezik, matematika, fizika, kemija, strani jezici...zahvaljujući nastavnicima volonterima. Do sada ih je bilo gotovo 50 iz Šibenika i 18 iz drugih sredina.
Veliku zaslugu ta udruga ima i osvješćivanju javnosti o tome što je disleksija i koliko je važno da se ona dijagnosticira kod djece u ranoj dobi, a tu su vrtići i škole vrlo važne i tu je situacija danas znatno bolja nego što je bila prije 15 godina.

“Izvor ljubavi” trudio se od početka modernizirati nastavu za djecu pa su prvi u Županiji nabavili takozvane pametne ploče,a kasnije I svu drugu potrebnu opremu, a danas imaju najsuvremenije logopedske uređaje. Organizirali su različite edukacije za roditelje za nastavnike šibenskih škola. Sve to sa skromnim sredstvima koja dobivaju iz gradskog i županijskog proračun te javljajući se za projekte Ministarstva obrazovanja.

Usko surađuju s udrugom Dyxy iz Splita koja im također puno pomaže s kojom razmjenjuju iskustva.
Predsjednica Majda Ivanda, alfa I omega te udruge nakon 15 godina uspješnog rada nesretna je jedino zbog toga što sve vrijeme nemaju svog logopeda u Šibeniku već im dolaze stručnjaci iz drugih gradova. Od 1. studenoga prošle godine dva puta mjesečno po devet sati dolazi im logopedica iz Splita Nina Kupusović Majica

“Sve ove godine nastojali smo privoljeti Grad da stipendira dvoje logopeda koji su nasušna potreba jer sve je više djece kojoj treba njihova pomoć. Međutim nismo uspjeli. Danas smo mogli imati barem dvoje takvih mladih stručnjaka koji bi mogli unaprijediti rad s djecom s teškoćama u učenju”, žali se Majda koja se nakon 15 godina napornog rada u udruzi koji je obavlja uz svoj jednako tako naporan posao medicinske sestre na kirurgiji,a potom na hitnom prijemu šibenske bolnice. Pomalo umorila. Smatra da je došlo vrijeme za promijene,a njezina je želja i vizija da Udruga “Izvor ljubavi” preraste u svojevrsni logopedski centar, centar izvrsnosti u kojem bi multidisciplinarni timovi – logopedi, psiholozi, kineziolozi i rehabilitatori pružali pomoć djeci s disleksijom ne samo iz Šibenika nego iz cijele Hrvatske. Da je to moguće i da potreba za takvim uslugama itekako postoji pokazala je njihova Logopedska školica koju su nekoliko godina organizirali ljeti, kao svojevrstan kamp za djecu s disleksijom i njihove roditelje, a  koja je bila uvijek popunjena. Pohađala su je djeca iz cijele Hrvatske. No to je ipak ozbiljnija priča koju Udruga ne može iznijeti sama bez pomoći Grada. Županija pa i Ministarstva obrazovanja.

I na kraju, kako poručuju iz udruge “Izvor ljubavi”, ranom dijagnostikom teškoća moguće je različitim metodama pomoću materijala i sadržaja prilagođenih djetetovom uzrastu razviti vještine.Usvajanje vještine čitanja i pisanja najvažniji je zadatak djeteta u početnom školovanju i savladavanje tog zadatka otvara mu put za kasnije učenje, a pomoć koju djeca i roditelji kod njih dobivaju neizmjerno je važna.

Iz kategorije: Vijesti