Datum objave: 26. Ožujak 2022

DAN NARCISA / U Županiji podijeljeno 1 500 stručaka narcisa kao podsjetnik ženama da brinu o svom zdravlju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tradicionalna akcija Dan narcisa, koja se organizira prve subote proljeća radi  podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke ,obilježen je danas diljem Šibensko – kninske županije. Zajednica žena HDZ -a Šibensko – kninske županije donirala je županijskoj Ligi za borbu protiv raka 1 500 narcisa koji su i njezine članice djelile u Šibeniku, Kninu, Drnišu, Vodicama  i Skradinu te u Općini Rogoznica.

U Šibeniku su im se pridružili i kolege Paško  Rakić i Danijel Mileta.  Simbolično, podjelom stručaka narcisa žene se podsjeća kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli. 

 
 
„U Hrvatskoj je rak dojke jedan od najčešćih tipova raka kako kod žena tako u manjoj mjeri i kod muškaraca. Žene u dobi od 50 do 69 godina bi trebale na kućnu adresu dobit poziv za obavit besplatni mamografski pregled svake dvije godine.Svaka bi žena trebala obavit i samopregled , bar 1 put mjesečno. Na taj način se mogu otkriti prvi znakovi kao npr.kvržica pri opipu, zadebljanje, bilo kakva promjena na koži, i sl. „ kaže Anita Aužina, predsjednica županijske zajednice žena HDZ -a. 
 
Dobra je vijest da je u Hrvatskoj posljednje godine 25 posto manje slučajeva raka dojke što je rezultat redovnih kontrolnih pregleda.
Iz kategorije: Vijesti