Datum objave: 06. Travanj 2022

U ČAST ROBERTU VISIANIJU / Šibenik dobio posebnu platformu i Festival prirode - obilježit će 180. godina "Flore Dalmatice"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Osnovani su platforma i festival prirode inspirirani poznatim botaničarom, Šibenčaninom Robertom Visianijem i njegovom  "Flora Dalmaticom", a bit će predstavljeni sutra u središnjem dijelu Perivoja koje nosi njegovo ime.

Plaformu čine i predstavit će je predstavnici Muzeja grada Šibenika, Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije, udruge turističkih vodiča Mihovil, te udruge Fotopoetika i Kolektiv 4B, Kino Tesla, Memorijalnog centra Faust Vrančić te Mate Rupić iz Krajobrazovanja uz podršku Grada Šibenika, Turističke zajednice Grada Šibenika i Zeleni grad Šibenik d.o.o..

Platforma će biti predstavljena dva dana uoči 222. obljetnice rođenja botaničara rođenog 9. travnja 1800. u Šibeniku, a uz povod 180. obljetnice izlaska glasovitog djela Flora Dalmatica, životnog djela Roberta Visianija koje se smatra izuzetno vrijednim doprinosom europskoj botanici. Naime, Flora Dalmatica od izlaska iz tiska sa svojim je ilustracijama i opisima u tri sveska (1842. – 1852.) dosad najopsežnija monografija o hrvatskoj flori.

Osim što će okupljeni oko platforme u subotu, 9. travnja, posjetiti posljednje počivalište Roberta Visianija na groblju svete Ane te tamo u 12 sati položiti nešto drugačiji vijenac i cvijeće od uobičajenog u čijem će stvaranju doprinos dati i građani, udruga turističkih vodiča Mihovil istog će jutra započeti sa svojim aktivnostima iz programa festivala „Flora Dalmatica“ za kada su pripremili prvu od ukupno tri Zelene ture Šibenikom.

Ta Zelena tura, kako joj i ime govori, vodi nas po zelenim površinama gradske jezgre, đardinima, parkovima, vrtovima, ali i do nekih posebnih stabala, a svaka točka na kojoj se zaustavljamo ima svoju priču. Ujedno se, kao jedna nit, kroz šetnju provlači i priča o našem slavljeniku Robertu Visianiju. Sama šetnja završava u Vrtu sv. Lovre uz Flora Dalmatica okrepu, a tu palicu predajemo našoj kolegici iz inicijative Sanji Mrši Vukman koja će tamo održati radionicu nazvanu Rub botaničareva osmijeha', pojasnila je Zlatka Rodin, vodičica i članica inicijative.

Prethodne prijave nisu potrebne, tura je besplatna za sve sudionike, a okupljanje je u subotu, u 10.30 sati u Perivoju Luje Maruna, odnosno ispred Gospe vanka Grada.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti