Datum objave: 07. Travanj 2022

OD SUTRA U PONOĆ / Ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere, maske nosimo samo u zdravstenim ustanovama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nacionalni stožer civilne zaštite od subote ukida gotovo sve protuepidemijske mjere u Hrvatskoj, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske u zdravstvenom sustavu i socijali te obveza predočenja covid potvrde za državljane trećih zemalja pri ulasku u Hrvatsku.

Posljedice covida više nemaju značajnih utjecaja, kako je an današnjoj konferenciji za novinare priopćio Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Iznio je podatke – prvog prosinca su bila 1752 pacijenta u bolnicama, prvog ožujka ih je bilo 1266, na respiratoru 91 pacijent, a jučer je bilo 596 pacijenata, na respiratoru njih 26.

 Aktualne mjere se praktički ukidaju u prvim minutama subote, odnosno od sutra u ponoć, što će biti prvi put u više od dvije godine da će se građani moći okupljati bez ograničenja i "partijati" do zore, potvrdio je Božinović.

Na snazi ostaju samo dvije mjere - obveza korištenja maski za lice za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu, te za zaposlenike i posjetitelje ustanova socijalne skrbi koje pružaju smještaj za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i odluka o prelasku granice. 

U svim drugim okolnostima koje su procijenjene kao niskorizične, vrijedit će tek preporuka za korištenje maski za lice - ali to će biti individualna odluka pojedinca, a nenošenje maski više neće biti predmet sankcioniranja, objasnio je Božinović. 

Na snazi ostaje odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterije.

Više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Državljani trećih zemalja moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga dolaska, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu", kazao je.

Pandemija jenjava, no još nije vrijeme za proglašenje njezina kraja

Osobe koje dolaze iz država članica EU-a više neće trebati covid potvrde za ulazak, istaknuo je Božinović, a obveza predočenja covid potvrde neće se primjenjivati niti na raseljene osobe iz Ukrajine.

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je kako je ukidanje mjera “vrlo dobro promišljeno”, a pri donošenju te odluke uzeti su u obzir svi trenutni parametri kretanja pandemije. 

Ulaskom u treću godinu svjedočimo da pandemija ipak jenjava. Znači li to da je virus izgubio svoj potencijalni infektološki kapacitet, vjerujem da jest”, rekao je Beroš.

No, na pitanje hoće li se u Hrvatskoj proglasiti kraj pandemije odgovara kako za to još nije sazrelo vrijeme. Nitko ne smije smatrati da je s ukidanjem mjera sve gotovo, to se posebno odnosi na imunokompromitirane i osobe starije životne dobi.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da se popuštanje mjera temelji na poboljšanju epidemiološke situacije, na tome što je više od 70 posto odrasle populacije cijepljeno bar s jednom dozom, te oko 600.000 osoba koji su od početka godine imunitet stekli preboljenjem.

Do jeseni bit će razvijena cjepiva druge generacije

Ravnateljica Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić smatra da bi situacija s epidemijom mogla biti stabilna do jeseni.

Do jeseni slijedi razvoj novih oblika cjepiva, odnosno cjepiva druge generacije, o čemu ćemo imati više informacija nego što ih imamo sada”, dodala je Markotić.

Na pitanje očekuje li se ukidanje covid potvrda na razini cijele Europske unije, Markotić ističe da je to za sada stvar individualnog pristupa pojedinih zemalja. 

Dosta država je značajno popustilo mjere, o potvrdama se također raspravlja. Možda se na razini EU-a donesu neke uniformne preporuke, ali nije epidemiološka situacija svugdje ista”, poručila je.

Iz kategorije: Vijesti