Datum objave: 02. Svibanj 2022

DEFICIT RADNE SNAGE / U Hrvatskoj počeo je lov na radnu snagu. Traže se oni koji će raditi da bi turisti mogli odmarati i trošiti.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Turizam, najvažniju gospodarsku djelatnost Hrvatske, muči kronično pomanjkanje radne snage. Problem je u tome što dovoljno radnika nemaju ni druge turističke zemlje među kojima većina daje veće plaće sezoncima, pa Hrvatska muku muči kako bi došla do dovoljno kuhara, konobara, sobarica i drugog osoblja bez kojih turistički stroj ne funkcionira. Budući da u Hrvatskoj pa ni susjednim zemljama nema ni približno dovoljno radnika, poseže se i za dalekoistočnim tržištima rada posebice indijskim, nepalskim i filipinskim, ali ni tamo Hrvatska nije osobito privlačna kao radna destinacija prije svega zbog slabijih plaća u odnosu na konkurentske zemlje. Problem postaje sve teži jer nije riječ o pomanjkanju radne snage smo u hotelima, kampovima i ugostiteljskim objektima. U Hrvatskoj nema dovoljno radnika ni za rad na benzinskim crpkama, trgovinama i gotovo svim drugim djelatnostima.
Prošle godine Hrvatska je sezonskim radnicima iz inozemstva izdala više od 80 000 radnih dozvola, a ove godine, kažu stručnjaci, moglo bi ih biti i 50 posto više.

Iz kategorije: Vijesti