Datum objave: 12. Svibanj 2022

DOSTA!/ Prosvjedna akcija potpore Mireli Čavajda održana i u Šibeniku, urnebesna je bila skupina protuprosvjednika sa svojim molitvama

Diana Ferić
Diana Ferić
 Građani su se okupili večeras u 18 sati u osam hrvatskih gradova, među njima i u Šibeniku,  na prosvjedima u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom pod nazivom 'Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena'. U Šibeniku je na Poljani bilo oko stotinu prosvjednika, što za Šibenik i nije tako loše. Nosili su različite parole poput "Dosta reproduktivnog nasilja", "Plenkoviću evo ti okvir, pobačaj je prvenstveno političko pitanje", "Dosta omalovažavanja"... Okupljenima su se obratile aktivistkinja Maja Šintić i Marina Šimundža iz grupe za ženska prava i nenasilje "Nepokorne".
Maja Šintić je objasnila čega je sve ženama dosta i koliko Hrvatska zaostaje u zaštiti reproduktivnih prava žena.
Govorila je o problemima kroz  koje žene prolaze u hrvatskim bolnicama, o tome da ih se u rađaonici često omalovažava i degradira, potom o pravu na abortusu koji je izglasan  1978. godine, ali se tog zakona nitko ne pridržava zbog priziva savjesti.
"Ovaj posljednji slučaj je 'samo' jedan u nizu, ali nas je podsjetio koliko okrutan sustav može biti prema ženama i da je zaista dosta! Moramo to pod hitno mijenjati. Prosvjedom smo željele reći da Republika Hrvatska počiva na Ustavu i na zakonima, ali i na nekim međunarodnim pravima i konvencijama koje smo prihvatili kad smo se opredijelili za nekakav zapadno-europski put. To što smatramo nekom svojom pravnom stečevinom moramo konačno početi realizirati u praksi. Ne može se dogoditi da žene ne mogu dobiti odgovarajuću zdravstvenu uslugu koja joj zakonski pripada. To je grubo kršenje zakona koje nažalost godinama prolazi bez ikakvih posljedica. Nije u redu da liječnici na odjelima nagovaraju i glume psihologe ili psihijatre ženama te ih nagovaraju da odustanu od prekida trudnoće i da im lažu ili da im na neki drugi način onemoguće da dobiju ono što traže. To su stvari koje trebamo mijenjati i na koje trebamo reći sad je dosta, znamo što radite i to treba prestati sad", istaknula je Maja Šintić. 
 
Marina Šimundža pročitala otvoreno pismo javnosti koje je danas medijima poslala Mirela Čavajda u kojem je objasnila kako se osjeća i što se radi njoj i njezinom nerođenom, bolesnom djetetu Grgi, pismo na koje su mnogi zaplakali. Svoju potporu i bijes zbog toga kako funkcionira zdravstveni sustav u Hrvatskoj kada je riječ o reproduktivnim pravima prosvjednici su iskazivali zviždanjem u zviždaljku odnosno pljeskom. 
 
Na skupu su bili uglavnom mlađi, osviješteni Šibenčani, a od političara samo Tonči Restović, predsjednik SDP -a Grada Šibenika i njegov stranački kolega Ivan Bašić te šibenska podžupanica Iris Ukić Kotarac. 
 
Uz prosvjednike se okupila i manja grupa vjernika, protivnika prava na pobačaj sa svojim parolama i križem. Moli su Zdravo Mariju, a neki su s djecom u naručju klečali na podu. Neki od prosvjednika su im pokušali objasniti zbog čeka su tu i zbog čeka je bitno pravo žene da odlučuje o svom tijelu, ali oni su to ignorirali i nastavili moliti. 
Inače, saborski zastupnik iz Šibenika Hrvoje Zekanović  prosvjed na Trgu  bana Jelačića u Zagrebu nazvao je balom vampira, a  protuprosvjednike kraljevima. 
Iz kategorije: Vijesti