Datum objave: 15. Svibanj 2022

TRAŽE IZJEDNAČAVANJE PLAĆA / Sanitetske službe u Šibeniku, Drnišu i Kninu priključile se sutrašnjem štrajku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Više od 400 vozača medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu od ponedjeljka štraja do ispunjenja zahtjeva, odnosno do izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta. Štrajk je organiziran u osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja I to u Šibensko – kninskoj, Karlovačkoj Krapinsko-zagorskoj županiji te u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovarsko- bilogorskoj županiji, Novalji, Požegi i Novoj Gradiški.

U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko- podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države plaće vozača saniteta koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Iako štrajk počinje u ponedjeljak, problemi na terenu već su vidljivi. Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od ponedjeljka biti uskraćen. Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se ‘snalaze kako znaju’. Iako pregovori traju već 10 godina, u isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva šalje dopis u kojem navode kako oni nisu naš poslodavac – poručuju vozači.

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: