Datum objave: 21. Srpanj 2022

EVO U ČEMU PREDNJAČIMO / Šibensko - kninska županija među prvima organizirala edukaciju o uvođenju eura i to u Vodicama, u hotelu Olimpija eura

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Konferencija pod nazivom „Pripreme općina, gradova, županije i županijskih proračunskih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“ za Šibensko – kninsku županiju, namijenjena gradonačelnicima gradova, načelnicima općina, ravnateljima ustanova, direktorima trgovačkih društava te njihovim voditeljima financija, kao i pročelnicima županijskih upravnih tijela održana je danas u Vodicama.

Šibensko-kninska županija je među prvim  županijama koje su organizirale takav skup s ciljem što bolje i kvalitetnije pripreme za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.  Na Konferenciji su bili župan  Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.

„Iako zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena stupa na snagu 5. rujna 2022., Šibensko-kninska županija je odmah nakon donošenja Odluke Vijeća Europe o konačnom tečaju konverzije kune u euro krenula s dobrovoljnim dvojnim iskazivanjem u kunama i eurima svih naših izlaznih računa, ali i plaće za mjesec srpanj, a uskoro će se dvojno iskazivati i svi ostali dokumenti Županije“, istaknuo je župan dr. sc. Marko Jelić.

Na početku radnog dijela konferencije ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija Ana Zorić upoznala je sudionike s odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj nakon čega je načelnica sektora u Državnoj riznici Ministarstva financija Hana Zoričić govorila o obvezama tijela javne vlasti s osvrtom na Uputu o procesu prilagodbe poslovnih procesa subjekata opće države za poslovanje u euru.

Na predavanju su predstavljena pravila preračunavanja, pravila o dvojnom iskazivanju u sektoru opće države s praktičnim primjerima, pravila izrade planskih i izvještajnih dokumenata te pravila izvršavanja proračuna i financijskog plana.

Glavna državna rizničarka Danijela Stepić održala je predavanje o financijskom i računovodstvenom poslovanju u kontekstu uvođenja eura s posebnim osvrtom na financijske izvještaje te naglasila kako su intenzivne pripreme za uvođenje eura u Republici Hrvatskoj započele već u ožujku.

Sudionici konferencije imali su priliku na primjeru Riznice Šibensko-kninske županije, koju  je prezentirala Ivana Biro iz Zavoda za informatiku Osijek, vidjeti kako uvođenje eura izgleda u praksi.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove Europske unije 12. srpnja 2022. usvojilo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj te prihvaćanju Hrvatske kao 20. članice Eurozone. Također, usvojena je i Odluka o stopi konverzije kune u euro po tečaju 1 euro = 7,53450 kuna.

Razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti poćinje 5. rujna 2022.  To se odnosi  i na općine, gradove i županije, njihove proračunske i izvanproračunske korisnike, ali i trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Iz kategorije: Vijesti