Datum objave: 23. Srpanj 2022

U Galeriji „Sv. Nikola Tavelić” izložen je velebni kolaž-akvarel šibenske katedrale koji će biti darovan Šibenčaninu mons. Roku Glasnoviću, novom dubrovačkom biskupu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić otvorio je u galerije ”Sv. Nikole Tavelića” Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra” izložba slika na temu katedrale sv. Jakova Nikole Branka Lovrića Caparina ”Šibenska Crkva”. U epicentru te izložbe je velebni Caparinov kolaž-akvarel šibenske katedrale, a „oko njega” su kao središnje likovne esencije izloženi ostali njegovi radovi.
Naručitelj tog kolaž-akvarela je don Krešimir Mateša župnik katedralne župe sv. Jakova, a bit će kao dar katedralne župe sv. Jakova poklonjena novom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću u prigodi njegovog predvođenja svečanog misnog slavlja o blagdanu sv. Jakova u Šibeniku. 
Don Krešimir Mateša objasnio je da intencija slike nije isticati materijalnih vrijednosti, već otkrivanje duhovnu dimenziju katedrale sv. Jakova.
-U toj potrazi, kazao je don Krešimir Mateša, autor je posegnuo za detaljima koji svaki za sebe ima svoju poruku, ali i zajednički nazivnik. Tako se unutar ovog kolaž-akvarela nalaze svi bitni detalji šibenske katedrale od glavnog oltara, kipa sv. Jakova, sv. Mihovila, kupole, krstionice, Gospe od Plača, Gospe od Zdravlja, oltara sv. Križa, biskupa Fosca koji je od pape isposlovao naslov bazilike šibenskoj katedrali, biskupa Banića – ”šibenskog Stepinca”, biskupa emeritusa Ivasa a tu je i katedra današnjeg biskupa Rogića s njegovim grbom. Sav taj ”mixtum compositum” želi istaknuti duhovno, svjesno ili nesvjesno htjenje Šibenčana da sklešu san o drugom svijetu, da posvjedoče svoju vjeru. To je priča o pravoj Crkvi, ne o zidanoj, kamenoj, nego o živoj, Kristovoj Crkvi.

Ulaz na izložbu je besplatan, a otvorena je do 25. srpnja.

 

Iz kategorije: Vijesti