Datum objave: 10. Kolovoz 2022

„Christina O”, jedna od najpoznatijih i najluksuznijih svjetskih superjahti odplovila do Šibenika. Tjedni najam košta 700 000 eura.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Christina O”, jedna od najpoznatijih i najpopularnijih svjetskih superjahti dostupnih za najam koja je pripadala milijarderu Aristotelu Onasisu doplovila do Šibenika. Do 2018. godine bila je 4. najveća luksuzna jahta na svijetu. Plovila je svim svjetskim morima i ugostila je nebrojene slavne i znamenite ličnosti poput Marie Calas, Jackie Kenedy, Richarda Burtona, Marylin Monroe, Winstona Churchilla,Johna F. Kennedyja, Gretu Garbo, Grace Kelly, Rudolfa Nurejeva, Eve Peron, Franka Sinatre, Elizabethe Taylor i Johna Waynea, a na njoj su se 1956. godine vjenčali Princ o d Monaca i Grace Kelly.
Ime Christina O. Dobila je kćerski Aristotela Onasica Christini OnasisTjedni najam košta 620 do 700 000 eura plus troškovi. Taj brod inicijalno nije bio izgrađen kao luksuzna jahta nego kao fregata za kanadsku ratnu mornaricu. Nakon Drugog svjetskog rata 1954. godine brod je Kupio Aristotel Onasis i pretvorio ga u luksuznu superjahtu. Započevši život u Drugom svjetskom ratu kao kanadska fregata, Christina O je 1954. godine kupio grčki brodarski magnat Aristotel Onassis, koji ju je transformirao u najluksuzniju privatnu jahtu tih vremena. Nakon njegove smrti 1975. godine jahtu je naslijedila njegova kćerka Christina, ali je ona brod zapustila tako da je gotovo propao. Spasio ga je obiteljski prijatelj Onasisovih. Obnova je trajala do 2001. godine od kada „Christine O” plovi kao jahta za iznajmljivanje, a visoku cijenu najma drži svojom izvanrednom prošlošću i vrhunskim luksuzom kojeg nudi iako od izvornog interijera kojeg je uredio Aristotel Onasis nije ostalo ništa.
Za razliku od drugih brodova ova jahta osim luksuznih soba i salona ima eksluzivnu šetnicu, knjižnicu obloženu hrastovim te golemi salon koji služi i kao plesna dvorana, gimnastičku dvorana obložena staklom te glazbenu soba sa skupocjenim klavirom u kojoj su nastupali Maria Callas i Frank Sinatra.

Izgrađena sje od čelika trupom i ima aluminijskom nadgrađe. Pokreću je dva motora, krstari brzinom od 14 čvorova, a njena dva spremnika goriva od 329 000 litara dovoljna su za doseg od 5000 milja. O brodu i putnicima brine 38 članova posade, a tjedni najam košta od 620 do 700 000 eura plus svi ostali troškovi.

Iz kategorije: Vijesti