Datum objave: 27. Kolovoz 2022

IN MEMORIAM / Umro je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara Ante Granik, za nas Šibenčane - naš Tonči

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je u 78 godini Ante Granik jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara koji je od početka 90 – tih godina prošlog stoljeća živio u Šibeniku i do umirovljenja radio kao šef dopisništva HTV-a.

 Životopis kolege Ante Granika, napisala je u povodu njegovog 70. rođendana njegova kolegica, novinarka HTV -a Elizabeta Gojan, vodilja je i kroz povijest i razvoj televizijskog novinarstva u Hrvatskoj. I to, za našu profesiju, najzahtjevnijim formama – od dokumentarnih filmova do ratnog izvještavanja. Riječ je o novinaru koji tijekom svoja četiri desetljeća televizijskoga rada, uz prepoznatljiv autorski pečat, kreativnost i stvaralačku strast, nije dopustio da u stalnoj bici s vremenom i rokovima stradaju profesionalnost i etičnost, a time i dignitet  struke.

Početkom Domovinskog rata 1991. godine odlazi raditi u Šibenik, u Dopisništvo Hrvatske televizije – koje dotad nije imalo niti prostor, a ni telefonski broj! Granikov stvaralački žar i entuzijazam, rezultira prerastanjem Dopisništva u HTV Studio Šibenik. U suradnji Grada Šibenika i Hrvatske televizije uređen je i tehnički opremljen prostor, iz kojega se počinje emitirati program. Šibenik je i danas jedan od centara HTV-ove dopisničke mreže.

Posebno se pamti ratno razdoblje Granikova televizijskog rada. Zbog iznimno profesionalnog, hrabrog, etičnog, životnog pristupa poslu i osebujnog autorskog izričaja, do danas su ostali zapamćeni njegovi ratni prilozi. Šibenik je na tadašnjoj ratnoj karti Hrvatske imao posebno mjesto, a Granik je svojim ratnim reportažama skrenuo pozornost cijele Hrvatske ali i strane javnosti na taj grad, koji se i kroz njegove priloge afirmirao kao jedan od gradova-heroja Domovinskog rata. Objektivnošću i istinoljubljem doprinio je da prilozi iz Šibenika budu lišeni negativne ostrašćenosti, koja je često poputbina i balast ratnog novinarstva. Utisnuo je tako Granik pečat ozbiljnom i profesionalnom pristupu novinarskom poslu u ratnim uvjetima, pri čemu se niti jednom nije ogriješio o etička načela ni kodeks časti naše profesije!, napisala je Elizabeta Gojan.

Ante Granik  je iz Zagreba, gdje je najprije radio u dramskom, pa dokumentarnom programu HTV -a, u Šibenik došao  uoči Domovinskog rata. Kao ratni izvjestitelj isticao se po svojim  sugestivni  televizijskim prilozima prožetim filmskom dramaturgijom u kojima je jasno izricao svoj stav pa i u verbalnim okršajima s generalom Ratkom Mladićem. Zahvaljujući njemu Šibenik je dobio Studio HTV - u kojem je dočekao mirovinu. Od rođenja bio, kako je jednom prilikom ispričao, bio predodređen za takav dinamičan i aktivan život jer ga je majka rodila u jeku 2. svjetskog rata  na  Ali Pašinom mostu u Sarajevu na putu iz Makarske prema Zagrebu. Studirao je filmsku režiju u Pragu i to znanje i iskustvo  ostavilo je pečat i u njegovom dugogodišnjem novinarskom radu.

Ante Granik nije imao samo jasan  stav u vezi s ratnim zbivanjima i stradanjima u Domovinskom ratu nego je jednako britko kritizirao i poratna događanja u Šibeniku. Za svoj ironični  televizijski komentar  pod nazivom "Šibeniče ti si stina" dobio je i nagradu  Marija Jurić Zagorka koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo.

Još se pamti kada je Ante Granik, koji je u to vrijeme često snimao Mladića na raznima razmjenama, pregovorima i slično, tražio od svemoćnog pukovnika dozvolu za snimanje grada. “Čujemo da je Drniš srušen”, kaže Granik, a Mladić mu se smije u lice i kaže: “Gospodine Ante, Drniš je izgledao strašno, sada je mnogo pitom, fin, u njemu ptice cvrkuću, lep je Drniš sada.” “Samo nema ljudi”, dodaje Granik, ali Mladić ne odgovara.

Dopisništvo Šibenik pod njegovim je vodstvom dobilo i godišnju nagradu HTV-a – 1993. godine!

Takav je bio naš Tonči. Neka mu je laka zemlja i počivao u miru!

Iz kategorije: Vijesti