Datum objave: 08. Rujan 2022

AFERA VJETROELEKTRANE / USKOK ispitao bivšeg ministra Zdravka Marića o aferi vjetroelektrane Krš-Pađene za koju se tereti i bivša gradonačelnicu Knina Josipa Rimac.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

USKOK je jučer, najvjerojatnije kao svjedoka budući da nije bio obuhvaćen dosadašnjom istragom, ispitao donedavnog ministra financija Republike Hrvatske o spornoj dodjeli 80 milijuna eura kredita državne banke Milenku Bašiću investitoru izgradnje vjetroelektrana Krš-Pađene u Šibensko – kninskoj županiji. Kao što je poznato USKOK uskok u tom slučaju tereti bivšu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac i bivšu gradonačelnicu Knina, odnosno bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac da su zlorabile položaj te vršile pritisak na članove nadzornog odbora i upravu banke da odobri taj kredit.
Afera vjetroelektrane Krš-Pažene izbila je krajem 2018. godine kada je Bašić tražio kredit od 130 milijuna eura, a Gabrijela Žalac i Josipa Rimac navodno na nezakonit način vršile pritisak kod ostalih ministara. Budući da Bašić ni nakon lobiranja nije dobio traženi iznos kredita već „samo” 80 milijuna Eura, navodno je Josipa Rimac dogovorila sastanak Bašića i Zdravka Marića te nastavila vršiti pritisak na ključne osobe u resornim državnim tijelima. USKOK tereti Josipu Rimac da je od Bašića primala naknadu 40 000 kuna mjesečno za taj „posao” te da je njoj i Gabrijeli Žalac plaćao luksuzna ljetovanja.
Zdravko Marić nakon davanja iskaza USKOKU nije davao izjave, a već ranije kada je njegovo ime spominjano u kontekstu afere vjetroelektrane Krš-Pađe kazao da sastanak s Bašićem kojeg nije poznavao nije bio tajan nego regularan kako bi izravno od investitora doznao o kakvom je projektu riječ i o kakvim se problemima u njegovoj realizaciji radi te da je on podržao i upravu HBOR-a da se Bašiću ne odobri kredit u iznosu od 130 milijuna eura.

Iz kategorije: Vijesti