Sidebar Menu

Datum objave: 09. Rujan 2022

RUJANSKI RATNI PODVIG / Udruga „Ruža hrvatska Žirje“ priprema bakljadu istodobno na Šibenskom mostu, na brdu Smričnjak i na poziciji Južne topničke bitnice Žirje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko – kninska županija objavila je program obilježavanja Rujanskog ratnog podviga kojim se čuva uspomena na događanja kada su oslobođenjem šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, hrvatski branitelji osujetili plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela.

Rujanski ratni podvig bio je prekretnica Domovinskog rata i njime su stvoreni uvjeti za konačno oslobođenje zemlje.

Šibensko-kninska županija je, kao i dosadašnjih godina, koordinator programa obilježavanja nastalog u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica.

Kao i svake godine, program obilježavanja započinje druge nedjelje u rujnu, Danom sjećanja na poginule hrvatske branitelje u skradinskom zaleđu.

Tako će u nedjelju 11. rujna 2022. godine u 10:30 sati na Velikoj Glavi biti položeni vijenci i zapaljene svijeće, a u 11:15 kod kapele Gospe Fatimske u Dubravicama bit će služena sveta misa, nakon koje slijedi zajednički objed ispod maslina.

U petak 16. rujna 2022. godine, s početkom u 9:00 sati, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, održat će se javna tribina na temu „Spomen područje vojne povijesti RUŽA HRVATSKA ŽIRJE, jučer, danas, sutra. Istoga dana, u 19:13 sati, u suradnji sa šibenskim Funcutima, Udruga „Ruža hrvatska Žirje“ priprema bakljadu koja će se održati istovremeno na tri mjesta: na Šibenskom mostu, na brdu Smričnjak i na poziciji Južne topničke bitnice Žirje.

U Vodicama se istoga dana, 16. rujna 2022., održava tradicionalna manifestacija „Srcem protiv čelika“, koja započinje rekreativnom biciklističkom vožnjom, a nastavlja se mimohodom i komemoracijom kod spomenika hrvatskim braniteljima, na Trgu mučenika, gdje će biti prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“. Potom je predviđen prigodni kulturno-zabavni program.

U subotu 17. rujna 2022. pripadnici braniteljske populacije, zajedno s predstavnicima Županije, gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima; na Šibenskom mostu u 9:30 sati; u Mandalini u 10:30 sati te u Rogoznici u 16:00 sati.

U 17:00 sati u Zečevu započinje organizirani obilazak položaja, nakon čega slijedi prigodni zabavni program.

S početkom u 17:30 sati, na nogometnom igralištu u Zablaću, igrat će se nogometna utakmica između HNK Veterani113. i HNK Veterani policije.

U utorak, 20. rujna. 2022., u 17:00 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina položit će vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom i u Pakovu Selu.

U 19:00 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić predvodit će svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu.

U srijedu 21. rujna 2022. godine, u organizaciji šibenske Gimnazije Antuna Vrančića u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se tribina „Rujanski rat 1991.“.

Središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice i Spomendana Rujanskog rata održat će se u četvrtak 22. rujna 2022. godine.

Svečanost započinje u 17:00 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

Po završetku komemoracije, u 18:00 sati, započinje mimohod branitelja, ulicama grada prema šibenskoj rivi, gdje će na Trgu Pavla Šubića I. biti održan prigodni kulturno-zabavni program. S detaljima programa središnje svečanosti obilježavanja, javnost će putem medija biti upoznata nekoliko dana uoči središnje svečanosti.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.