Datum objave: 27. Rujan 2022

NOVI POVRATAK VINKA KUŽINE U ŠIBENIK / Premijerno prikazan filma koji rasvjetljava lik i djelo tog skromnog čovjeka i uglednog hrvatskog iseljenika

Diana Ferić
Diana Ferić

 Film “Radijski dani Vinka Kužine” koji je sinoć premijerno prikazan u Šibeniku na informativan, ali i emotivan način prikazao je priču o tom skromnom čovjeku, intelektualcu, inženjeru građevine koji je zbog neslaganja s tadašnjim režimom u Jugoslaviji početkom 60 – tih godina prošlog stoljeća napustio rodni Šibenik i emigrirao u SAD e da bi potom cijeli s život posvetio radu u iseljeničkoj hrvatskoj zajednici i nastanku slobodne, demokratske Hrvatske. Publika je odlično prihvatila film, a za redateljicu i scenaristicu Sandu Basso, kako je kazala, veoma je važno to što su zadovoljni oni koji u njemu sudjeluju te članovi obitelji Vinka Kužine koji su sinoć bili na premijeri koja je održana u prostoru Civitas Sacre. Bili su i Nenad Bach, poznati hrvatski glazbenik koji živi u SAD – u koji je inicirao snimanje tog filma te autorice filma i producentica.

Vinko Kužina bio je prije svega samozatajan i skroman čovjek,kako su u filmu ispričali ljudi koji su s njim surađivali i postupno posvećen hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, stvaranju slobodne, demokratske Hrvatske i njenoj promociji. Bio je jedan od suosnivača prvog radija na hrvatskom jeziku u Americi i sve slobodno vrijeme provodio je radeći na njemu i u iseljeničkoj zajednici. Profesionalno je radio u atomskoj industriji, ali samo zbog osiguravanja egzistencije.Nije se okrenuo materijalnim stvarima i bogaćenju i toj vrsti američkog sna već drugim vrijednostima. Nije živio za “svjetla pozornice”, nikada nije pričao o sebi nego o drugima. Sada je došlo vrijeme da se ispriča i priča o njemu.

Film počinje pričom o tome kako se jedne večeri sredinom veljače 1969. okuplja se grupa Hrvata u dvorani crkve Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu sa željom da pokrenu radio emisije za hrvatsku zajednicu u New Yorku i okolici te omoguće da hrvatska zajednica dobije konačno svoj autentični glas i moćno sredstvo javnog informiranja i povezivanja. Jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik bio je Šibenčanin Vinko Kužina koji je na tom radiju i u radu za hrvatsku zajednicu provodio sve svoje vrijeme i tako gotovo do kraja života.

Vinko Kužina bio je u Drugom svjetskom ratu antifašist, partizan, ali je zbog neslaganja s tadašnjim režimom u Jugoslaviji emigrirao i iz ekonomskih, ali i političkih razloga, Kao intelektualac i potomak ugledne šibenske obitelji koja je posjedovala nekretnine nije mogao gledati to što im se sve oduzima,a umjesto znanja i stručnosti vladaju neki drugi kriteriji. U Šibenik je došao tek nakon gotovo pedeset godina kada je stvorena hrvatska država, Bio je vitalan i kako je u filmu ispričao njegov nećak Vlado Kužina, u 92 godini se o na Banju i skakao na glavu. Umro je u 96 godini, a pokopan je u Šibeniku, u obiteljsku grobnicu na svetoj Ani u 96 godini. Bio je antifašist i partizan, ali i vjernik i iznad svega privržen ideji stvaranja samoslatne hrvatske države. No nakon što je stvorena Hrvatska bio je vrlo kritičan prema sustavu koji je uspostavljen.

Snimanje filma inicirao je poznati hrvatski glazbenik koji desetljećima živi u SAD -u Nenad Bach koji je šjor Vinka i osobno poznavao. „Ovo je film o samozatajnom čovjeku koji je puno napravio za zajednicu. Ovakvih filmova treba biti sve više, o iseljenoj Hrvatskoj”, kazao je apelirajući na rad za dobrobit zajednice uz slikovitu rečenicu da „plima podiže velike jahte, ali i male brodove”.

Scenaristica i redateljica filma Sanrda Basso , vlasnica produkcije kuće kazala je kako je odmah prihvatila ideju Nenada Bacha da se snimi film o Vinku Kužini, napisala projekt, javila se na javni poziv HTV -a i dobila novac. Film je sniman u New Yorku, New Jerseyu, Šibeniku i Zagrebu. Snimajući pričo o njemu impresionirao ju je i on kao čovjek i njegov rad, posebni privrženost ideji hravtske države. „Film je posveta tom vrijednom i skromnom čovjeku koji nije tražio svjetla pozornice niti riječi hvale. Priča o Vinku Kužini priča o iseljenoj Hrvatskoj i njenoj neugasloj ljubavi prema Domovini. Ovo je posveta svima njima”, istaknula je.

 O Vinku Kužini u filmu uz Nenada Bacha, govore i poznati novinar i diplomat Mirko Galić koji se također s njim družio potom Vinkov nećak Vlado Kužina te Vinkovi prijatelji i suradnici u SAD -u, među njima i Jere Kursar koji je sinoć i bio na premijeri.

Premijera filma dio je službenog programa obilježavanja Dana grada Šibenika i blagdana svetog Mihovila, a na njoj je u ime Grada, bio Paško Rakić, savjetnik za društvene djelatnosti.

Ni trenutka nismo dvojili kad smo dobili prijedlog da ovaj film uvrstimo u program obilježavanja Dana grada. Rujan je poseban za sve građane Šibenika i zato nema boljeg trenutka ni lokacije za predstavljanje filma. Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji filma, supružnicima Ferić na ideji i našim gostima, odnosno prijateljima Šibenika”, kazao je Rakić.

Ovaj dokumentari film bite će uskoro prikazana na Prvom programu HTV -a. 

Scenarij i režija: Sandra Basso
Snimatelj: Zoran Drakulić, h.f.s
Montažerka: Iva Gavrilović
Producentica: Vesna Banović
Produkcija: Kombinat Produkcija d.o.o.

Iz kategorije: Vijesti