Datum objave: 17. Listopad 2022

UDRUGA „GLAS PODUZETNIKA” PORUČILA VLADI: - Ne može! Hrvatski poduzetnici neće platiti 2500 kuna za konverziju kune u euro!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga „Glas poduzetnika” ukazala je na novo potencijalno novčano opterećenje poduzetnika kojim država želi naplatiti konverziju valute u sudskom registru po cijeni od 2500 kuna za javnobilježničke usluge i poručila Vladi: -Ne može! Nećemo to platiti!
UGP smatra da je dosta dodanih nameta i nepotrebnim financijskih opterećenja poduzetnika koji jedva preživljavaju s visokim troškovima poslovanja. Naime, ulaskom u Eurozonu od 01. siječnja 2023. godine upis promjene valute temeljnog kapitala iz kune u euro, plaćao bi se javnom bilježniku 2500 kuna ukoliko bi se radilo o d.o.o. i za j.d.o.o. čiji je temeljni kapital 20 000 kuna.
Upis svih promjena koje se provode u sudskom registru u vezi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, smatra UGP, registrirani sud mora se provesti bez naknade:
-Smatramo da upis promjena valute temeljnog kapitala treba biti oslobođen i javnobilježničkih troškova odnosno da se ne bi trebao naplaćivati poduzetnicima jer ih nepotrebno opterećuje. Smatramo da je država imala dovoljno vremena da pripremi svu potrebnu dokumentaciju kao i automatizirati usluge konverzije valute koje bi bile dostupne, jednostavne i prije svega besplatne jer dosta je toga da država naplaćuje papir koji nam je već dala.

Udruga Glas poduzetnika smatra da je krajnje neprihvatljivo da se uvode novčane kazne za one koji ne upišu promjene valute eura kao službenu valutu u sudski registar na vrijeme:
-Sigurni smo da će nadležno Ministarstvo riješiti potencijalni problem, na koji upravo ukazujemo, jer smo još sigurniji da trošak konverzije poduzetnici neće platiti, taj namet neće proći.” kaže Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a i dodaje da UGP neće šutjeti već će zahtijevati da se u što kraćem roku nađu rješenja koja će biti povoljna za poduzetnike koji već sad teško preživljavaju krizu uzrokovanu pandemijom, ratom u Ukrajini i inflacijom. dok se poduzetnici iz dana u dan bore sa svim davanjima koje im država nameće.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 19.000 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti