Datum objave: 08. Studeni 2022

KORAK BLIŽE GRADNJI INTERPRETACIJSKOG CENTRA U DANILU: Županija ocijenila da je taj projekt turističke valorizacije povijesne baštine prihvatljiv za okoliš

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik i Muzej grada Šibenika gradit će uz rimski kompleks Stari Šematori u Danilu Interpretacijski centar s in-situ prezentacijom tog arheološkog nalazišta za što je projekt izradila tvrtka APE iz Zagreba.

Upravni odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije izdao je rješenje o prihvatljivosti za okoliš tog projekta. izgradnje Interpretacijskog centra i in-situ prezentacije arheološkog nalazišta ‘Šematorij’ u naselju Danilo.

Interpretacijski centar planiran je  kao dvoetažna građevina s prizemljem i katom, ukupne građevinske bruto površine 612 četvornih metara na parceli 1313/2 k.o. Danilo Kraljice. Prizemlje građevine će biti djelomično ukopano, a kat će se sastojati od djelomično natkrivene terase te knjižnice, ureda i sanitarija. Izmjenom projekta odustalo se od izvođenja podruma, ugostiteljskog objekta te smještaja. Okoliš građevine se planira urediti sadnjom autohtonih vrsta bilja: maslina, lavande, kadulje i smilja.

Taj su projekt Grad Šibenik u Muzej pokrenuli još 2016. godine u suradnji s Udrugom za održivi razvoj Danila – Sv. Danijel

Do sada je osigurano oko 1,8 milijuna kuna, najvećim dijelom europskog novca. Izrađena je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju interpretacijskog centra i in-situ prezentacije na ostacima vile rustice unutar arheološke zone Šematorij, uređenna je tematska staza rekonstrukcijom postojećeg puta u duljini od 1,5 kilometara, a završen je i projekt a za obnovu i opremanje crkve sv. Danijela."

Ovim projektom se nastoji povezati kulturna i prirodna dimenzija u jedinstven turistički proizvod. Danilo bi posjetiteljima trebalo biti zanimljivo zbog povijesne i kulturne baština, ali i zbog odmora u prirodi, koji se tako kao dodatni  sadržaj može uklopiti u već postojeće turističke putne itinerare koji se vežu za posjet NP Krka, Šibeniku ili Splitu ", uvjeren je Srećko Vukšić iz Udruge za razvoj Danila "Sv. Danijel".

Iz kategorije: Vijesti