Datum objave: 11. Studeni 2022

POSEGNITE ZA NOVOM DOZOM LJUBAVI PREMA ŠIBENIKU / Novi broj časopisa "Volim Šibenik " sa zanimljivim temama je on line

Diana Ferić
Diana Ferić

Objavljen je novi broj on line časopisa Volim Šibenik koji donosi niz zanimljiv priča vezanih za šibensku prošlost i sadašnjost te ekskluzivni razgovor s Martinom Krstićem, direktorom i osnivačen tvrtke „Food 4 people”, stručnjakom za energetiku i UV tehnologiju. Njegova ekipa radi na projektu zaštite usjeva i nasada čistim, ekološki podobnim i po ljudsko zdravlje neškodljivim UV svjetlom umjesto kemikalijama. Šibenska tvrtka „Food 4 People”razvija inovativnu tehnologiju koja će to omogućiti u praksi što je budućnost poljoprivrede.

Gastro baština: Nadvojvoda Fridrich, najbogatiji Habsburg razočarao je 1914. godine Šibenčane kojima je na svojoj velebnoj gozbi umjesto očekivanih biranih delicija servirao prosti vojnički bakalar, ali šibenske dame bile su oduševljenje kada im je uz vojničko varivo od bakalar poslužio pravi francuski šampanjac

Intimna povijest: Zar je moguće da naš tisućljetni Šibenik, uznositi povjesnik pun moralno zdravog hrvatskog svijeta, izrodi mladost u nekulturi nudizma i sablažnjivog ponašanja na javnom mjestu? Šibenčanke pokazuju javno svoja ramena, obrijane vratove ispod kratkih kosa, vide im se pazuha, a prsa im se slobodno njišu ispod mizernih krpica. Svima odreda vidi se pupak i struk, a sudeći po golim bokovima dade se zaključiti da su Šibenčanke zaražene nudizmom i da se, Bože sačuvaj, kupaju i sunčaju gole.

U slici i riječi: 90. obljetnica života i 60. obljetnica profesionalne novinarske karijere Joška Čelara, doajena šibenskog novinarstva i prvog šibenskog fotoreportera čije su fotografije toliko duboko ukorijenjeno u zavičajni identitet Šibenika da ih se poput nekih pjesama Arsena Dedića, doživljava kao „narodne” i prema njima se odnosi kao općem, zajedničkom dobru i dragocjenosti.

Sjećanje: Vijest da je umrla Gordana Čeko Zeitz i da je tiho sahranjena na groblju Gospe od Zdravlja u rodnoj Dubravi, glasno je odjeknula širom svijeta i izazvala lavinu izraza sućuti i simpatija za tu Šibenčanku koja je stekla neprolaznu svjetsku slavu malom, ali dovoljno dojmljivom ulogom u kultnom filmu „Old Shatterhand”, jednom od najboljih i najspektakularnijem iz serije filmova o indijanskom poglavici Winetou da ostane zauvijek zapamćena i voljena.

Šezdesetogodišnjaci: Prije 60 godina, u listopadu 1962. godine čovječanstvo je kao i u listopadu 2022. godine bilo na rubu nuklearnog rata i samouništenja. No 1962. godine događale su se i neke lijepe stvari koje će obilježiti epohu. 1962. godina bila je u Šibeniku neobična, i mirna i burna, a pod mračnim oblakom prijetnje nuklearnog rata donijela je mnoge promjene i novosti.

Književni dodatak: Nataša Gašperov: Profilna slika za kraj sezone

Suvremena priča koja se događa u zbilji sadašnjosti. Vrhunska ljubavna drama iz ženskog emotivnog i narativnog rakursa.

Više na Volim Šibenik

Iz kategorije: Vijesti