Datum objave: 11. Studeni 2022

DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU / Policijska uprava šibensko – kninska, Grad Šibenik i TZ Grada Šibenika i u zajedničkoj akciji „Dan ljubaznosti u prometu”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, Služba za javni red i sigurnost Policijske uprave šibensko – kninske u suradnji s Gradom Šibenikom i Turističkom zajednicom Grada Šibenika organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“ s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, kao i pješake da koriste pješačke prijelaze.
Povodom ove akcije koja će biti provedena u ponedjeljak, 14. studenog između 10 i 12 sati u Šibeniku, policijski službenici ove policijske uprave će nadzirati poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima i temeljem njihovih zapažanja vozači će biti nagrađeni od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Turističke zajednice Grada Šibenika.
Tijekom ove akcije od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkog prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje:
Vidio sam vas i izvolite, prijeđite cestu. Na ovakav način potičemo pješake da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: Hvala ili da se osmjehnu, jer osmijeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnom komunikaciji. Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo i da ovakvo kulturno i ljubazno ponašanje postane obrazac za sve vozače i pješake.

Na potrebu ovakve i sličnih akcija u prometu koji se odnose na sigurnost pješaka u prometu ukazuju i naši statistički pokazatelji, koji su u negativnom trendu tako da su u 2022.g. u prometu smrtno stradala 2 pješaka, a 34 su ozlijeđena (12 teže i 22 lakše) u odnosu na 2021.g. kada je smrtno stradao 1 pješak, dok ih je 30 ozlijeđeno (12 teže i 18 lakše). Međutim treba skrenuti pozornost i na prometne nesreće gdje su pješaci pogriješili, tijekom 2022.g. su se dogodile 4 takve prometne nesreće.

Iz kategorije: Vijesti