Datum objave: 15. Prosinac 2022

UVOĐENJE EURA / Bankomati će se do kraja prosinca privremeno gasiti kako bi ih se pripremilo za izdavanje euronovčanica

Diana Ferić
Diana Ferić

Bankomati poslovnih banaka bit će ključni kanal za opskrbu građana euronovčanicama. Oni trebaju biti prilagođeni tako da od 1. siječnja 2023. isplaćuju isključivo eure, dok su banke do 31. prosinca dužne osigurati i adekvatnu dostupnost kuna putem bankomatske mreže.

Stoga se postupno privremeno gase bankomati tijekom prosinca i početkom siječnja kako bi banke do 15. siječnja 2023. provele prilagodbu bankomatske mreže za isplatu eura, javlja N1

Kako taj proces prilagodbe ne bi negativno utjecao na dostupnost gotovine u kunama u razdoblju do 31. prosinca, odnosno u eurima nakon 1. siječnja, banke će privremeno do 15. siječnja za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke (na bankomatima drugih banaka) u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na gustoću bankomatske mreže u Hrvatskoj, navedeno bi trebalo osigurati građanima visok stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca te gotovine u eurima nakon 1. siječnja, kažu u hrvatskim bankama.

Iz kategorije: Vijesti