Datum objave: 07. Siječanj 2023

TAKO TO RADE SLOVENCI / Dok šibenski i splitski osnovci dobivaju kao školsku marendu uglavnom nezdrave pekarske proizvode u Sloveniji se nudi zdrava spiza

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski osnovci, koji od ovog polugodišta dobivaju besplatnu marendu u školi, osuđeni su uglavnom na ne baš zdrave pekarske proizvode jer niti jedna škola osim ona na Meterizama nema pkolsku kuhinju. Slično je i u Splitu, a Slobodna Dalmacija donosi tekst o tome kako je u susjednoj Sloveniji situacija potpuno drukčija.

Preko granice je, izgleda, zdravije. Zavirili smo u meni "šolske malice". Slovenski je to izraz za školski ručak. Ponuda spize u osnovnim školama u susjednoj nam Sloveniji nadasve je raznovrsna i zdrava, a svakoga školskoga dana na meniju se nađe nešto drugačije, piše Slobodna Dalmacija.

Recimo odmah na početku da su među prehrambenim namirnicama zastupljeni i proizvodi iz ekološke proizvodnje.

Tako će se na slovenskom meniju naći žitna kava s organskim mlijekom! Zdrava varijanta, kažu, za kavu, bez kofeina, glavni su joj sastojci raznorazne žitarice, ječam, pšenica i slično.

Imaju, zatim i puding od mliječne riže, kao i organsko mlijeko dobiveno od životinja koje se hrane sijenom. Kažu na web stranici Agrokluba, najprirodniji je to način proizvodnje mlijeka, dolazi od životinja iz održivih farmi koje ne konzumiraju fermentiranu hranu. Osim toga, naravno, tu je i "obično" mlijeko i čokoladno mlijeko.

Vratimo se sada u realnost. Jelovnik u nekim splitskim osnovnim školama. Od prehrambenih namirnica prevladavaju upravo peciva. Kravata se servira uz jogurt, jastučić od sira, a kao dodatak neko voće, hrenovka u lisnatom tijestu, burek od sira, onda burek od jabuke, pa krafna od marelice, zatim kukuruzna miješana pletenica te slanac. Izostavili smo i školski sendvič koji je, pretpostavljamo, od običnog bijelog kruha s fetom salame i možda sira.

Jelovnik u osnovnim školama u Sloveniji

 Privatni album

Na jelovniku smo "ubrali" i razne vrste kruha. Primjerice, slovenski školarci mogu birati između raženog kruha, zobenog, polubijelog, crnog, integralnog, kajzerice te polucrne pogače. Po ko voli nek izvoli.

Uz krišku kruha nudi se i kriška sira, a onda i rastopljeni sir, kuhana šunka, obična šunka, kokošja pašteta, domaći čokoladni namaz, domaći namaz... Nastavljamo niz s kukuruznim pahuljicama, makovnjačom, voćnim tekućim jogurtom, a za zasladit se tu je čokoladni muffin i rolada od jabuke.

Zanimljivo je koliko vrsta čajeva imaju. Voćni čaj, potom čaj od divlje trešnje, jagode - vanilije, šipka, limuna, biljni čaj. I voće je na meniju - banana, jabuka, klementina, i pazite - suhe marelice.

Imaju nešto i nezdrave spize. Većinom su to peciva. Pletenica, burek, hrenovke, kroasan.

Za okrijepiti se serviraju im juhu s mesnim okruglicama, a u ponudi smo naišli i na ribu. Nije detaljno objašnjeno, doduše, o kakvom se ribljem jelu radi. Uz prilog sendviču ili pak ručku imaju i kisele krastavce, mnogima jedna od najdražih zimskih namirnica.

Iz kategorije: Vijesti