Datum objave: 04. Veljača 2023

BORBA ZA ŽENSKA PRAVA / Šibenik nije grad u kojem se žene povlače pred pasivnom agresijom fundamentalista. Muškarci, pokažite da ste za partnerstvo u kojem su svi jednako vrijedni.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas je na Poljani održan prosvjedni skup za zaštitu ženskih prava koji su organizirale udruge Fotopoetika i Šibenske udruge mladih ŠUM. Skup je umjesto 8,30 kako je bilo najavljen održan u 10 sati zato što je taj termin bio zabranjen zto što su u isto vrijeme muškarci klečavci okupljeni oko Udruge Vigilare klečali i moliti se Djevici Mariji za Domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce kao duhovne autoritete u obitelji koji svjedočite i prenose katoličku vjeru, prestanak predbračnih odnosa, čednost u odijevanju i ponašanju te zabranu pobačaja te za duše u čistilištu.
Nakon što su ispred zgrade gradske Uprave otišli klevačci, počlo je mirno okupljanje boraca za prava žena te promicanje i zaštitu ženskih prava na Poljani s kojeg je upućen poziv muškarcima, da pokažu da su za partnerstvo u kojem su svi jednako vrijedni kao jedinu moguću i ispravnu osnovu zdravog društva.
-Ženska tijela mape su diskriminacija, nepravde, nasilja dok se istovremeno sustavno radi na onemogućavanju pristupa cjelovitom i znanstveno utemeljenom građanskom i seksualnom odgoju i obrazovanju. Odnedavno, pojavila se inicijativa koja i muškarce, kao i žene, želi prikazati u tradicionalnom odnosu hranitelja i inkubatora za djecu, a koja se skriva iza plašta vjerskih sloboda iako joj promiče javno, službeno, institucionalno zaleđe. Takva inicijativa, u kojoj su muškarci još jednom u usta uzeli ženska tijela i slobode, a koja se krivo predstavlja kao molitva u stvari je prosvjed onog dijela društva kojemu smeta jednakopravnost, sloboda mišljenja i različitosti. Skriveni iza konstrukta vjerske slobode, a u želji da otmu tuđa, teško stečena i izborena prava, pokušavaju nametnuti ideologiju u kojoj se žene još jednom briše, pretvara u objekte i predmete muške želje, robu kojom mogu trgovati ili upravljati prema vlastitoj ambiciji.

-Ne smijemo dozvoliti, poručeno je s mirnog prosvjednog okupljanja, da se u Republici Hrvatskoj odigrava poljski scenarij u kojem silovane djevojčice postaju zarobljenice državnog i zdravstvenog sustava i pod prisilom rađaju. Ne smijemo dopustiti se žene ponovno definira isključivo kroz ulogu majke ili sluškinje. Ovo nije vrijeme u kojem se ženama govori kako da misle, što da obuku ili kako se trebaju ponašati.

-Šibenik nije grad u kojem se žene povlače pred pasivnom agresijom fundamentalista. Ovo je grad koji njeguje demokratičnost, ovo je vrijeme koje prihvaća različitosti, ovo je država u kojoj društvo (a posebno žene i muškarci koji znaju da su partneri i partnerice) čuva i njeguje Ustavna prava i Ustavne slobode teško izborene stoljetnim trudom naših majki, baka i prabaka.

-Muškarci, pokažite da ste očevi, obrtnici, odgajatelji, poduzetnici, njegovatelji, znanstvenici i da nećete dozvoliti da vas se svodi na skučenu ulogu hranitelja i autoriteta bez osnove. Pokažimo partnerstvo u kojem su svi jednako vrijedni kao jedinu moguću i ispravnu osnovu zdravog društva, umjesto lažnih nadmetanja i podmetanja u ime fiktivnih autoriteta.

Iz kategorije: Vijesti